Pekka Lindmark ryter ifrån och säger precis vad han tycker om Henrik Lundqvist: ”För mig är det givet”

Sverige har alltid varit skickliga att få fram hockeymålvakter.
Pekka Lindmark och Henrik Lundqvist är två av våra allra största.
Och det är så oerhört stor respekt mellan båda målvaktshjältarna.

Få svenska hockeymålvakter kan jämföra sig med Henrik Lundqvists otroliga meriter i Nordamerika. Med sina 15 år och över 1 000 matcher för New York Rangers är han inte bara en av klubbens största ikoner utan en av de främsta målvakterna i NHL-historien.

Kung Lundqvist

Han har fått smeknamnet ”The King of New York” av en tydlig anledning och kombinerat med att vara jäkligt bra på att rädda puckar så har Lundqvist också varit en av de mest omtyckta spelarna i NHL. Efter att ha tvingats avsluta spelarkarriären i förtid på grund av hjärtproblem har ”Henke” även blivit invald i exklusiva Hockey Hall of Fame.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, hockey
221228 Henrik Lundqvist under sin hyllningsceremoni innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Rögle den 28 december 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0394

Men det fanns en tid när Henrik Lundqvist fick kämpa sig fram och han nådde Nordamerika först som 23-åring. Innan dess var han hyllad stjärnmålvakt i Frölunda men bara tredjemålvakt i Tre Kronor bakom Tommy Salo och Mikael Tellqvist.

LÄS MER: Pekka Lindmark och Anders Limpars ursäkt till Ingemar Stenmark efter skamfulla beteendet: ”Ren jävla mobbning”

Pekkas hyllning

En som inte alls var glad över behandlingen av Lundqvist var legendariske målvaktshjälten Pekka Lindmark och vi glömmer aldrig när han röt till ordentligt i samband med World Cup 2004. Den förre stormålvakten ville verkligen se Henke som ny förstemålvakt i landslaget.
– Lundqvist är min man. Jag hade honom som favorit innan turneringen och inte har jag blivit mindre övertygad efter det jag sett. För mig är svaret givet: Jag skulle satsa på Henrik Lundqvist, sa Lindmark i en gammal intervju med Aftonbladet.
– Han kan komma in och spela helt avslappnat. Han har allt att vinna, ingen förväntar sig någonting av honom. Jag tycker det är väldigt märkligt att man tar in en kille, som var Tre Kronors bästa spelare i VM, och sedan inte låter honom få chansen. Inte ens i träningsmatcherna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pekka Lindmark, hockey
211105 Förre ishockeymålvakten Peter ”Pekka” Lindmark, poserar för ett porträtt den 5 november 2021 i Piteå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0063

Pekka tyckte att det var helt fel att Lundqvist bara var tredjemålvakt i turneringen och inte fick chansen mellan stolparna. Han blev irriterad över att den svenska landslagsledningen hellre valde Salo och Tellqvist för att de spelade i Nordamerika.
– ”Tellan” och Salo är ju inte ordinarie i NHL medan Henke är överlägsen i Elitserien. Varför får inte Henke samma chans som de två andra? Det är en sak jag funderar på i alla fall, slog Lindmark fast.
– Sätt in Henke, det är det rådet jag kan ge.

Vem är din favoritmålvakt av Pekka Lindmark och Henrik Lundqvist? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: När Pekka Lindmark skulle fira med en flaska vin och fick karriärens mest oväntade telefonsamtal