När Pekka Lindmark skulle fira med en flaska vin och fick karriärens mest oväntade telefonsamtal

När Pekka Lindmark skulle fira med en flaska vin och fick karriärens mest oväntade telefonsamtal

Han är en av svensk hockeys största målvaktsprofiler.
Nu avslöjar Pekka Lindmark vad som hände under en rödvinskväll.
När han fick ett oväntat telefonsamtal som förändrade karriären för alltid.

Det är inte många som kan kombinera talang och underbar personlighet så bra som Peter ”Pekka” Lindmark lyckades göra. Han avskydde verkligen att träna men lyckades ändå bli en av svensk hockeys riktigt stora målvaktsikoner.

Ikonen Pekka

Han skulle komma att vinna med många svenskars hjärtan för sina hjälteinsatser i Tre Kronor-målet. Men även för sina många klockrena citat och galna upptåg vid sidan av isen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pekka Lindmark, Tre Kronor
910415 Ishockey, VM, Sverige, förhands: Peter Lindmark, målvakt. © Bildbyrån – 14951

Hockeykarriären började i Kiruna och gick sedan via Timrå direkt in i svenska landslaget. Han minns själv den där lördagskvällen i september under början av 80-talet som förändrade karriären för alltid.

LÄS MER: När Stenmark & Co fick gåshud av Pekka Lindmarks löjligt mäktiga ”Mästarnas Mästare”-video

Lindmarks vin

Lindmark hade spelledigt med Timrå och tänkte unna sig en flaska vin tillsammans med frun Rita. Då ringde plötsligt telefonen och det skulle bli starten på hela Tre Kronor-succén.
– Haha ja, den där kvällen minns jag väl. Det var ”Biffen” (Jan-Erik Nilsson) som ringde. Han sa åt mig att sätta mig i bilen och åka till Örnsköldsvik där Tre Kronor under söndagen skulle spela landskamp mot Finland. Göran Högosta hade varit tvungen att resa hem. Jag var ju lite konfunderad varför jag skulle åka dit för att sitta reserv. Man kunde väl lika gärna ta någon från MoDo till det. Då berättade ”Biffen” att ”Fisken” (Bengt Ohlson) bestämt att jag skulle spela, berättar Pekka i en intervju med HockeySverige.
– Då slog hjärtat en volt i kroppen. Jag har nog varken förr eller senare varit så nervös som under bilresan den kvällen upp till Ö-vik.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pekka Lindmark, Tre Kronor
810424 Ishockey, VM, Sverige – Sovjet: Sveriges målvakt Pekka Lindmark deppar efter ett insläppt mål. Foto: BILDBYRÅN / D004_05

Tre Kronor vann den träningsmatchen mot finländarna med 2-1 och Pekka Lindmark övertygade så mycket i debuten att han fick förnyat förtroende mellan stolparna. Trots att han inte ens spelade i Elitserien så tog det honom hela vägen till hockey-VM i Göteborg 1981.

LÄS MER: Henrik och Joel Lundqvists nya ärofyllda uppdrag efter karriärerna – de ska nu jobba tillsammans(!)

Bäst i hela VM

Lindmark storspelade för Tre Kronor som gick hela vägen till ett VM-silver.
– Det var ju mycket stort eftersom det var mitt första VM. Det var även många som undrade hur ”Fisken” kunde ta ut mig till ett VM på hemmaplan fast jag bara spelade i division 1, säger målvaktsprofilen till hockeysajten.
– Tanken var väl att jag och Christer Abris skulle dela på målvaktsjobbet, men han gjorde illa fingret så jag blev förstamålvakt och det flöt ju på ganska bra.

Pekka Lindmark utsågs till VM:s allra bästa målvakt och tilldelades Guldpucken. Det blev också starten på en fantastisk tid som landslagsmålvakt för ikonen som gjorde hela 174 landskamper i Tre Kronor och tog hem två VM-guld och tre VM-silver.

Vad är din ärliga åsikt om Pekka Lindmark? Dela artikeln och säg vad du tycker!