När Stenmark & Co fick gåshud av Pekka Lindmarks löjligt mäktiga "Mästarnas Mästare"-video

När Stenmark & Co fick gåshud av Pekka Lindmarks löjligt mäktiga ”Mästarnas Mästare”-video

Han är en av våra mest älskade hockeyspelare någonsin.
När man ser Pekka Lindmarks hyllningsvideo från Mästarnas Mästare, så förstår man varför.

Det var ju en helt annan tidsperiod, men visst var det så att målvakterna var så oerhört mycket större profiler förr i tiden? Visst, det är svårt att hävda att Henrik Lundqvist inte var en profil, men annars är det väl rätt få målvakter som sticker ut?

Alla agerar likadant

En anledning till det kan ju vara att målvakterna är svårare att skilja åt i dag. De har alla en liknande stil, agerar likadant i målet.

901111 Ishockey, Deutschland Cup. Frankfurt: Peter Lindmark, målvakt i Sverige efter segern mot Tjeckoslovakien. Foto: BILDBYRÅN / 14540

Så var det ju inte direkt på Pekka Lindmarks tid. Där blandades stilarna och tekniken betydligt mer och personligheten stack ut även på det sättet.

Sen var ju Lindmark även en otroligt skön figur, som verkligen hatade försäsongsträning och som gömde sig på toaletten i periodpauserna för att få röka ifred.

Man älskade Pekka

Det viktigaste av allt: han var dessutom fruktansvärt skicklig. Han var en levande vägg i ett ruskigt bra Färjestad. Och han var lika bra i Malmö, ett lag som för alla icke-malmöiter var OERHÖRT svårt att tycka om. Men man älskade ändå Pekka, så var det bara.

Främsta anledningen till det var så klart framgångarna i Tre Kronor. För många är det VM-turneringen 1987 som är det starkaste minnet. Men det var lika häftigt att se honom i Canada Cup, där Gretzky & Co gång på gång försökte få hål på någon märklig keeper som inte ens spelade i NHL.

Pekka Lindmark, Tre Kronor
910415 Ishockey, VM, Sverige, förhands: Peter Lindmark, målvakt. © Bildbyrån – 14951

Efter karriären var Pekka Lindmark med i Mästarnas Mästare, den gången även Ingemar Stenmark var med. Hela gänget sitter, som brukligt, och kollar på målvaktens minnesvideo.

Vi får gåshud – och vi är rätt säkra på att även Stenmark får det…

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!