Pär Mårts avslöjar de mest oväntade orden om självaste Wayne Gretzky – efter att ha mött honom på isen: ”Han blir nog inte…”

Han är en av våra främsta förbundskaptener i Tre Kronor.
Men Pär Mårts hade ingen särskilt lyckad spelarkarriär.
Nu öppnar han upp om oförglömliga mötet med självaste Wayne Gretzky på isen.

Pär Mårts största ögonblick med Tre Kronor var så klart i hockey-VM 2013 när han som förbundskapten gjorde Sverige till det första landslaget på hela 27 år att vinna VM-guld på hemmaplan. Det kommer han alltid att bli ihågkommen för.

Mårts spelarkarriär

Men spelarkarriären var inget att hänga i julgranen direkt. Mårts nådde som längst en SM-final med AIK där det slutade med silvermedalj.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pär Mårts, hockey
150909 Sveriges förbundskapten Pär Mårts poserar för ett porträtt under SHL:s upptaktsträff den 9 september 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135445

Det blev dock aldrig något spel i varken NHL eller Tre Kronor. Han kom aldrig längre än det så kallade B-landslaget ”Vikingarna”.
– Jag tyckte jag var lika bra som många lagkompisar som spelade i Tre Kronor och flyttade till NHL. Men när jag inte fick vara med i landslaget tänkte jag: ”Nu skiter jag i det här”. Jag var bara 27 år. Jag hade bästa tiden kvar. Men det är väl lite jag i ett nötskal, har jag bestämt mig för något, då gör jag det, berättar Pär Mårts för Expressen.

Orden till Gretzky

Då valde han att flytta tillbaka till Västerås i andradivisionen och börja varva ned. 33 år gammal lämnade han en blek spelarkarriär helt och inledde en ny som hockeytränare.
– Men jag fick i alla fall möta Wayne Gretzky…, avslöjar Mårts i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Wayne Gretzky, hockey
881210 Ishockey, NHL, New York Islanders – Los Angeles Kings: Wayne Gretzky, Los Angeles Kings. Foto: BILDBYRÅN / D001_1

Det var i slutet på 70-talet som Vikingarna åkte på en turné till Kanada och mötte WHA-lag som skulle in i NHL. Då ställdes Pär Mårts mot en ung Wayne Gretzky på isen, än i dag minns svensken sina oväntade ord om mannen som skulle bli tidernas allra främsta hockeyspelare.
– Vi mötte Gretzky och Oilers i Edmonton och tänkte: ”Nu jävlar ska vi in och visa vad vi kan”. Sen var det 3-0 till Edmonton efter två och en halv minut. Men vi tittade ändå på Gretzky och tänkte: ”Han blir nog inte så bra”, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Peter Jihde och Niklas Jihde slår tillbaka mot orden som alla svenskar säger om tv-bröderna: ”Jag har ju fått höra det…”

När Gretzky gick vidare till att erövra hela NHL och slå rekord på löpande band så gick Mårts vidare till tränaruppdrag i Västerås, AIK, HV71, Juniorkronorna och Tre Kronor. Där det blev en fin titelsamling med OS-guld, OS-silver, VM-guld, VM-silver, VM-brons, JVM-silver och JVM-brons samt SM-guld med HV71.

Sedan hockey-VM 2016 och avskedet till Tre Kronor har Pär Mårts inte haft något tränarjobb utan mest agerat som rådgivare och mentor.

Vad tycker du om Pär Mårts som hockeytränare? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev