Ökända NHL-coachens sjuka straffträning: ”Han var galen”

Mike Milbury går under smeknamnet ”Mad Mike”.
En svensk som har fått känna på amerikanens ilska är Tommy Söderström.
Här berättar målvaktslegendaren om bestraffningen som slutade med att Islandersspelarna åt snö från isen.

Att Mike Milbury är lite galen är ingen nyhet. Många minns säkert när han, och flera andra Bostonspelare, klättrade upp på läktaren och gav sig på en åskådare i Madison Square Garden 1979.

Efter den aktiva karriären blev ”Mad Mike” tränare och en av svenskarna som har haft honom är Tommy Söderström.
– Milbury var galen. Fast han var lite rolig också. Han var lite halvalkad. Under hemmamatcherna gick han ofta till ishinken med två muggar och då visste man att han skulle pimpla på rummet, säger Söderström.

Den förre Islandersmålvakten minns speciellt en händelse med Milbury.
– Vi hade spelat dåligt ett tag och när vi kom ut på isen sa han åt oss att ta av oss tröjorna. ”Ni är inte värda att bära Islandersmärket på tröjan”, sa han. Sedan tog han upp ett lexikon och sa: ”A, som i attityd. Det saknar ni totalt” och sedan blåste han i pipan och då skulle man köra över isen fram och tillbaka. Sedan körde han vidare med b, c och så vidare. Jag minns inte exakt hur långt han kom i alfabetet.

– Vi hade inga puckar eller någonting. Vi fick inte heller något att dricka så det slutade med att alla tog snö från isen och stoppade i munnen. Vi körde kanske en timme, en och en halv, säger Söderström.

Söderström gjorde tre säsonger i New York Islanders organisation. Han spelade 51 matcher säsongen 1995/96, men skickades året därpå till farmarligan. Säsongen efter det återvände han till Sverige och spel i Djurgården.