Den gången ett NHL-slagsmål slutade med skoattack på läktaren.

Den gången ett NHL-slagsmål slutade med skoattack på läktaren.

Det är ett av de mest omtalade NHL-slagsmålen genom tiderna. Här är historien om tumultet i Madison Square Garden 1979 som började med en ful tackling på en svensk legendar och som slutade med att Bostonspelarna attackerade åskådarna – med deras egna skor.

Resultattavlan visade 3-4 och matchen var över. New York Rangers Phil Esposito hade precis missat ett friläge i matchens sista sekund och slog av sin klubba i ren frustration. Efter slutsignalen satte bortalagets Al Secord in en tackling mot den svenske legendaren Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson och bråket var ett faktum.

”Jag minns hur han fick in en tjuvsmäll på mig tidigare under matchen, så jag tänkte öga för öga, tand för tand och tacklade honom efter slutsignalen” säger Al Secord om den incident som kom att bli startskottet för ett galet slagsmål.

Omkring 30 spelare började tjafsa med varandra och bråket eskalerade ytterligare när publiken plötsligt valde att blanda sig i det hela.

Här kan du se hur allt gick till:

 

Åskådaren John Kaptain stod på läktaren och vevade ett ihoprullat matchprogram, som han kastade iväg. Det träffade en spelare i Boston.

”Han sträckte sig över glaset och bara slog till mig med matchprogrammet. Sedan satte jag upp min klubba för att skydda mig, och då tog han tag i den. Jag tänkte inte slå någon i publiken med en klubba så jag lät honom ta den” säger Boston Bruins Stan Jonathan.

Bruinsspelaren Terry O’Reilly, som varit inblandad i 22 slagsmål under säsongen, såg rött efter John Kaptains beteende. Han hoppade över glaset och klättrade upp mot publiken. Tätt därefter kom Mike Milbury och resten av Bostonlaget.

Mike Milbury, som senare blev tränare i Boston Bruins, var den som slet av skon på John Kaptain och började slå honom med den.

”Jag grabbade tag i hans sko och slet av den. Sedan började jag slå honom mot benet, och fortsatte att göra det när jag förstod att jag ändå skulle få 30 års avstängning”.

Det hela slutade med att alla Bostonspelare utom målvakten Gerry Cheevers fick betala 5000 kronor i böter och de tre mest inblandade spelarna fick 8 respektive 6 matchers avstängning. Man undrar vad straffet skulle bli idag…

Gilla gärna Sportbibeln.