Nya regeln i hockey-VM – som kan innebära svensk mardröm?

Rikard Grönborg har lyckats ta Sverige till VM-guld två år i rad. Både mästerskapen har präglats av en stor svensk NHL-dominans och mängder av stjärnor har valt att ansluta.

VM-guld efter straffar – två år i rad

Senast i våras tog Sverige hem guldet efter en dramatisk straffläggning mot Schweiz. Och även mot Kanada året innan, med Henrik Lundqvist i målet, blev det guld efter straffavgörande.

Att Sverige kan ta ett tredje raka VM-guld är ingen omöjlighet. Men den gången kommer det i så fall inte ske via straffar.

Skippar finalstraffar

Det Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) meddelar att man gör om formatet till kommande turneringar.

I gruppspelet samt kvarts-, semi- och final gäller fortsatt straffläggning efter förläggning i 3-mot-3 i fem respektive tio minuter.

Men till finalen skrotas straffarna helt. I stället kommer finalen avgöras i förläggning á 20 minuters perioder. Även där spelas det i 3-mot-3.

”Vi får anpassa oss”

Förbundskaptenen Rikard Grönborg är förstående till ändringen.
– Jag förstår kontentan, och samtidigt så måste ju vi coacher och spelare anpassa oss efter det och ha en bra förberedelse på hur vi ska anpassa vårt tre mot tre-spel och även träna i de situationerna kanske ännu mer, säger han till Radiosporten.

I och med att finalen endast kommer avgöras via förläggning kan den dra ut på tiden, någonting IIHF tagit med i beräkningarna.
– Det svåraste som finns i hockeyvärlden är ju att göra mål. Så genom att ta bort två spelare på vardera lag så blir det ju mer utrymme och isutrymme, säger Grönborg

Nya reglerna i hockey-VM

Gruppspelet:
Fem minuters spel i 3-mot-3 och därefter straffläggning.

Kvartsfinal, semifinal och bronsmatch
Tio minuters spel i 3-mot-3 och därefter straffläggning.

Final:
20 minuters perioder med spel 3-mot-3 tills att matchen är avgjord.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/DkC6oheRTsZ0vRxo2kdGIxr6qdR3ZEGJE6O_-5XydjQK8K7zvP7EK0tuXbX_zb4N?autoplay=1&loop=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Elias Petterssons nya uppvisning i natt – historisk efter straffshowen: ”Det är äckligt!”