Nya OS-beskedet: NHL stoppar ännu fler spelare från turneringen

NHL har sedan tidigare vägrat släppa NHL-stjärnorna till OS. Nu kommer nästa bakslag när organisationen nu väljer att inte släppa någon spelare med ett NHL-kontrakt, oavsett liga.

Det har länge spekulerats i huruvida hockeypubliken världen över skulle få se Sidney Crosby, Niklas Bäckström, Henrik Lundqvist och de andra världsstjärnorna i OS i Pyeongchang nästa år. I april tidigare i år kom NHL med det slutgiltiga beslutet att stoppa samtliga NHL-spelare från turneringen – men öppnade för att övriga spelare, de med tvåvägskontrakt och spelare i AHL (farmaligan), kunde få lämna. Till nu.

Under natten till tisdag svensk tid annonserade Bill Daly, vice kommissarie och chefsjurist för NHL, att samtliga spelare, oavsett en- eller tvåvägskontrakt och liga de spelar i, kommer stoppas från turneringen.
– Det har tagits ett beslut att alla spelare som står under NHL-kontrakt kommer behandlas lika, säger Daly enligt AP.

En ljusglimt för det svenska OS-deltagandet ser dock ut att vara de spelare som lånats ut till Europa, likt Joel Eriksson Ek under den gångna säsongen till Färjestad. De spelare som lånats ut till Europa står inte under NHL-kontraktet, vilket gör att de kan få delta i de olympiska spelen 2018. Flera svenska spelare, bland dessa Erik Karlsson, har tidigare gått ut och kritiserat NHL för deras agerande kring att stoppa NHL-spelarnas medverkan i turneringen.
– OS är en viktig chans för oss att visa upp sporten för resten av världen. Att ge alla hockeyälskare chansen att se de bästa spelarna på en och samma plats. Det går helt enkelt inte att hitta ett bättre sätt att marknadsföra sporten och det kan bli förödande konsekvenser om de bästa spelarna inte får möjlighet att vara med, sa Karlsson då till ESPN.

 

LÄS MER: Flera SHL-stjärnor uttagna i Kanadas trupper inför OS-turneringen