Erik Karlsson ryter i från mot egna klubben: "Förödande för hockeyn"

Erik Karlsson ryter i från mot egna klubben: ”Förödande för hockeyn”

Ottawas ägare offentliggjorde häromdagen att han inte tänker släppa Erik Karlsson till nästa års OS. Nu slår den svenske stjärnbacken tillbaka.

NHL, internationella olympiska kommittén (IOK) och internationella ishockeyförbundet (IIHF) kommer inte överens. Den amerikanska hockeyligan vägrar släppa sina spelare till nästa års olympiska spel. NHL har framför allt tre argument till att vägra släppa sina spelare till mästerskapet:

  • Att de inte vill göra uppehåll i sin liga
  • Att de riskerar att få tillbaka skadade spelare
  • Att de inte får någon ekonomisk ersättning

Ligans krav är därför att IOK kan tänka sig att betala spelarförsäkringar och transportkostnader under mästerskapet. Något den olympiska kommittén hittills har vägrat att göra. Därför hotar NHL med ett stjärnfattigt spel i Pyeongchang nästa år.

I ett uttalande häromdagen hintade Ottawas ägare Eugene Melnyk om att han inte tänker släppa sin stjärnback Erik Karlsson. Nu kommer svaret från den missnöjde svensken, som hävdar att ett OS utan NHL-spelare rentav kan skada sporten i stort.
– OS är en viktig chans för oss att visa upp sporten för resten av världen. Att ge alla hockeyälskare chansen att se de bästa spelarna på en och samma plats. Det går helt enkelt inte att hitta ett bättre sätt att marknadsföra sporten och det kan bli förödande konsekvenser om de bästa spelarna inte får möjlighet att vara med, säger Karlsson till ESPN.

Enligt svensken är mästerskapet också enormt uppskattat bland spelarna. Och att han är långtifrån ensam om att vilja representera sitt land.
– Jag har aldrig pratat med en spelare som inte älskat att spela OS. Det är antagligen något vi alla spelare är helt överens om, att vi borde få chansen att åka. Så jag ser absolut ingen anledning till att inte släppa oss, säger Karlsson till ESPN.

LÄS MER: NHL-stjärnans fina gest – hyllas av hela hockeyvärlden: ”Jag blir helt mållös”