Niklas Wikegårds tokilska mot bilderna i SHL – rasar och sätter ner foten efter helt avgörande beslutet

Niklas Wikegårds tokilska mot bilderna i SHL – rasar och sätter ner foten efter helt avgörande beslutet

HV71 fick ett matchstraff – och Modo kunde rycka ifrån och avgöra matchen.
Då rasade Niklas Wikegård.
– Tyvärr finns det en tendens i hockeyn att man förstärker, rullar och ligger kvar, säger experten.

Det var två lag som inlett säsongen trevande som möttes i Örnsköldsvik på tisdagskvällen. Modo fick dock en drömstart mot HV71 och var i en 2-0-ledning när signalen gick för den första perioden. Och mycket värre skulle det bli för HV71 i inledningen av den andra perioden.

Wikegårds ilska

Fem minuter in i den åkte nämligen centern Tommi Tikka på sitt andra matchstraff för säsongen, då han med en tackling mot Josh Dickinsons huvud sänkte sin motståndare. Dickinson såg ut att ha rejält ont, men kunde senare, utan några till synes problem alls, fortsätta spela. För HV71 blev matchstraffet, och det efterföljande fem minuter långa numerära underläget, ödesdigert.

230324 Cmores Niklas Wikegård intervjuar Luleås tränare Thomas Berglund under kvartsfinal fem i SHL mellan Växjö och Luleå den 24 mars 2023 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Man höll visserligen undan i nästan fyra minuter, men då kunde Modo göra sitt tredje mål för kvällen, och innan HV fick fem spelare på isen hade man dessutom gjort 4-0. Och det var inte alla som höll med domarna om beslutet, som alltså blev helt matchavgörande. Niklas Wikegård menade, till exempel, inte alls att det rörde sig om någon tackling.

– Det är en pååkning, inte en tackling, säger han i TV4.

LÄS MER: Henrik Lundqvist avslöjar vad som fick honom att börja med hockey – och det är vackraste hyllningen till Pekka Lindmark

”En tendens…”

Wikegård menar att det inte alls rörde sig om någon medveten tackling eller sänkning, utan snarare mer en kollision.

– Han går in framför Modospelaren, det är inte direkt så att han tacklar honom, han kliver in framför och lyckas träffa upp mot ansiktet och Dickinson ramlar ihop som att han stängt av strömmen helt, jag tycker att det där ser mycket värre ut än vad det är, säger han.

Foto: TV4/X

Experten satte dessutom ner foten rejält mot den typen av situationer – där han menar att att det rör sig om en ren förstärkning från spelaren, i det här fallet Dickinson, som snart var uppe på benen igen.

– Det ser vi också på spelaren som är uppe och är hur fräsch som helst men som var helt knockade för mindre än 30 sekunder sen. Tyvärr finns det en tendens i hockeyn att man förstärker, rullar och ligger kvar, och gör det svårt för domarna hela tiden. Det är en inåkning och touch! Är det en tackling kommer man in från sidan med fart, säger han.

LÄS MER: Tobias Forsbergs nya roll fem år efter hemska olyckan – återvänder till hockeyn: ”Längesen jag var så taggad”