Henrik Lundqvist avslöjar vad som fick honom att börja med hockey – och det är vackraste hyllningen till Pekka Lindmark

Henrik Lundqvist avslöjar vad som fick honom att börja med hockey – och det är vackraste hyllningen till Pekka Lindmark

Henrik Lundqvist är en av svensk hockeys främsta någonsin.
Men även en sådan som ”King Henrik” har en egen idol och förebild.
Målvaktsikonen avslöjar vem det var som fick honom att bli hockeymålvakt.

Det finns inte många svenska hockeymålvakter som kan jämföra sig med Henrik Lundqvists fantastiska meritlista i Nordamerika. Med sina 15 år och över 1 000 matcher för klassiska laget New York Rangers är han inte bara en av klubbens största ikoner utan även en av de främsta målvakterna i NHL:s historia.

Lundqvists karriär

Smeknamnet ”The King” har svensken fått av en tydlig anledning och tillsammans med att vara jäkligt bra på att stoppa puckar så har Lundqvist också varit en av de mest omtyckta profilerna i NHL. Efter att ”Henke” tvingades avsluta målvaktskarriären i förtid på grund av hjärtproblem ha han även blivit invald i exklusiva Hockey Hall of Fame, ytterligare ett bevis på hans storhet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, hockey
221117 Henrik Lundqvist med sina priser Tidernas målvakt och Tidernas Allstar team under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / JM0377

Lundqvist har dominerat överallt där han spelat i NHL med Rangers, i SHL med Frölunda och på internationell nivå med Tre Kronor. Men allting började i lilla Järpens IF för Henrik och tvillingbrorsan Joel Lundqvist.

LÄS MER: Pekka Lindmark ryter ifrån och säger precis vad han tycker om Henrik Lundqvist: ”För mig är det givet”

Henkes stora idol

Fast den ena brorsan blev forward och den andra blev målvakt. Hur blev det egentligen så? Svaret ligger hos Henkes barndomsidol i hockey, som var ikonen Pekka Lindmark.
– Jag var målvakt i fotboll men Pekka Lindmark var min idol. Det blev bara så, Pekka var ju cool. Men det kunde ha blivit tvärtom, avslöjar han själv i en gammal chatt med SVT-tittare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pekka Lindmark, hockey
211105 Förre ishockeymålvakten Peter ”Pekka” Lindmark, poserar för ett porträtt den 5 november 2021 i Piteå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0063

För några år sedan fick Henrik Lundqvist chansen att skriva ett brev till sig själv som barn för amerikanska sajten The Players Tribune och då var det återigen fokus på barndomshjälten Pekka.
”När dina föräldrar har fått på dig de för stora skydden och visat var du ska stå, kommer du känna dig som din stora hjälte Pekka Lindmark, målvakten i det svenska landslaget. Allt som saknas är mustaschen, kommer du tänka. När du äntligen ställt dig i målet, kommer du göra samma saker som du sett Pekka göra många gånger på TV”, skriver Henke i det personliga brevet.
”Du kommer slå med klubban på båda stolparna, sen göra dig redo. Du kommer åka ut i målgården, böja knäna och sedan glida sakta tillbaka in mot målet. Du fortsätter glida. Du glider mer och mer. Till slut, så kommer du att slå i målet och ramla omkull. Du har fallit och du kan inte ta dig upp”.

Vem är din favoritmålvakt av Henrik Lundqvist och Pekka Lindmark? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Tommy Salos hjärtevärmande tack till målvaktskollegan Henrik Lundqvist efter vackra gesten: ”Det värmde”