Niklas Wikegårds oförglömliga debut i SVT – blev uthängd som ”Vanheden” inför svenska folket: ”Jag fick 100 sms”

Han är en av våra mest omtyckta hockeyexperter.
Men nu avslöjar Niklas Wikegård jättemissen i sin tv-debut.
När han blev uthängd som självaste ”Vanheden” inför svenska folket.

Nuförtiden är det ganska svårt att tänka sig en het SHL-omgång utan att se Niklas Wikegård stå framför tv-kameran och babbla på. Oavsett om han agerar reporter vid vid isen eller expert i studion, så levererar han ofta en träffsäker analys och är aldrig rädd för att trampa någon på tårna.

Wikegård i tv

I dag är Wikegård en av Sveriges mest rutinerade och profilstarka hockeyexperter, men det fanns en tid då han inte alls var lika bekväm i tv-sammanhang. Han är så starkt förknippad med TV4 nuförtiden och har varit det i många år men allting började hos SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Niklas Wikegård, hockey
210422 Cmore kommentator Niklas Wikegård under semifinal ett i SHL mellan Växjö och Örebro den 22 april 2021 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0043

Niklas Wikegård minns än i dag hur tv-karriären fick värsta möjliga start när han hängdes ut som den klassiska karaktären ”Vanheden” i kultfilmerna om Jönsson-ligan. För när den orutinerade hockeytränaren skulle kliva in som expert i SVT-programmet ”Hockeykväll” hade han glömt ta med sig kostym till första inspelningen.

”Bra Vanheden”

Då klev SVT-profilen Albert Svanberg in och lånade ut en till Wikegård – men den passade ju inte alls.
– Väldigt korta ben – och då hade vi en sittgrupp (i studion). Mina byxor slutade ju strax under knäskålen, kändes det som. Mycket smalben, korta strumpor. Jag körde på, men när jag kom ut efteråt och såg telefonen så var det ju 100 sms, berättar Wikegård i hockeypodden ”Släpp Sargen”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Niklas Wikegård, hockey
060902 Ishockey, Ceska Pojistovna Cup 2006, Chris Härenstam och Niklas Wikegård, Kommentatorer åt SvT. kommentator till Hockey. © Bildbyrån – 70239

En hel del hade hört av sig till honom och alla sa samma sak om debuten i SVT.
– ”Bra högvatten, Wikegård”, ”Bra Vanheden-stil”, ”Jag har en plan”. Det var första svängen jag gjorde där. Taskmörtarna till kamerakillar hade ju bara zoomat in mina smalben under en halvtimme, säger Wikegård i podcasten.

Vad tycker du om Niklas Wikegård som tv-expert? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Roger Rönnberg avslöjar sanningen om Niklas Wikegård och får hela hockey-Sverige att skratta: ”Ber om ursäkt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev