NHL-storstjärnan avslöjar den allra bästa svensken någonsin – men nobbar klubbikonen Mats Sundin

NHL-storstjärnan avslöjar den allra bästa svensken någonsin – men nobbar klubbikonen Mats Sundin

Han är lagkapten i Toronto Maple Leafs med över 1 000 NHL-matcher på CV:et.
Nu avslöjar superstjärnan John Tavares den bästa svensken han mött.
– Han är kanske den bästa någonsin, säger han till Sportbibeln.

Sverige har en rik historia av att ta fram några av historiens bästa spelare. Börje Salming blev den stora pionjären för inte bara svenskar, utan även för andra européer, då han blev en kulthjälte i Toronto Maple Leafs.

Svenskar i NHL

Därefter har det bara fortsatt, och under åren har spelare som Nicklas Lidström, Mats Sundin, Peter Forsberg och Henrik Lundqvist tillhört det absoluta toppskiktet i världen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

John Tavares, Toronto Maple Leafs
230211 Toronto Maple Leafs Mats Sundin inför ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Julia Koch / BILDBYRÅN / kod JK / EW0160

Det är alltid stora diskussioner om vem som egentligen är den bästa och mest framstående spelaren av alla svenskar i historien. Förra året tilldelades Nicklas Lidstrom, på Tidernas hockeygala, priset som Sveriges bästa spelare genom tiderna, och när ansedda The Athletic nyligen utsåg den moderna hockeyns 99 bästa spelare så hamnade Lidström på en åttondeplats, tvåa bland alla backar.

Tavares favorit

Men när NHL-stjärnorna, aktiva och pensionerade, själva får välja så brukar svaren variera. Peter Forsberg var, när han var skadefri, kanske världens mest kraftfulla forward, och Mats Sundin var lagkaptenen som alla såg upp till i Toronto.

Artikeln fortsätter efter bilden.

John Tavares, Toronto Maple Leafs
231115 Willam Nylander and John Tavares of Toronto Maple Leafs during a practice session during the NHL Global Series on November 15, 2023 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT SWEDEN AND NORWAY ONLY – NO SYNDICATION

Men när John Tavares – som numera är lagkapten i Toronto Maple Leafs, och som har över 1000 spelade matcher i ligan – själv får välja så råder det inga tvivel om svaret. Tavares minns fortfarande hur det var att komma upp i NHL och att få möta Nicklas Lidström, som enligt honom är den bästa svensken han spelat mot.
– Nicklas Lidström sticker ut för mig. Det var så coolt första gången jag spelade mot honom. Jag minns hur det var när man var ung, precis kommit in i ligan och fick möta honom. Alla Norris Trophies han vann, alla Stanley Cups, säger han till Sportbibeln.

LÄS MER: Nicklas Lidström och Mats Sundin utser bästa svenskarna i NHL – William Nylander tvåa på listan: ”Han är hetare”

John Tavares menar att Lidström inte bara är den bästa han mött, utan en av de bästa genom tiderna.
– Hans cv är verkligen toppkvalité. I mina ögon är han en av de bästa, om inte den bästa, försvararna i historien. Det var speciellt att möta honom, och inte bara en topp-spelare. Jag vet hur högt folk tänker om honom utanför isen också.

Vad tycker du om John Tavares val? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev