NHL-experterna lyriska i natt – efter ”rånet” av svenske supertalangen i draften: ”Bra, grymt och fantastiskt”

NHL-experterna lyriska i natt – efter ”rånet” av svenske supertalangen i draften: ”Bra, grymt och fantastiskt”

Han tippades gå topp 10.
Men när Vancouver Canucks fick svenske supertalangen Jonathan Lekkerimäki på plats 15 var experterna lyriska.
”Bra jobbat. Grymt jobbat. Fantastiskt jobbat”, skriver Vancouver Canucks-journalisten Chris Faber.

Det var på förhand den mest ovissa NHL-draften på många, många år. Men det blev mer oförutsägbart än vad någon hade kunnat förutspå. Shane Wright, kanadensisk center som vräkt in poäng i juniorligorna, var superfavorit att väljas etta för någon dag sedan, men i går rasade han i oddslistorna.

”Spring upp på scen!”

Många trodde ändå att Montreal Canadiens skulle välja honom med förstavalet, men de nobbade. Det gjorde även det andra laget – och det tredje. Wright valdes först som fyra, av Seattle Krakens. I stället blev det dubbelt slovakiskt på första- och andraplats, och amerikanen Logan Cooley som trea. Svenskarna då? Inför draften tippades Jonathan Lekkerimäki, Djurgården, att gå topp 10.

220217Djurgårdens Jonathan Lekkerimäki jublar efter 2-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Växjö den 17 februari 2022 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Men han var kvar när Vancouver Canucks skulle välja som 15:e lag, och den svenske general managern Patrik Allvin valde forwarden, som fick mycket speltid i SHL den gångna säsongen. Och det till experternas stora glädje.

”SPRING UPP PÅ SCENEN OCH VÄLJ LEKKERIMÄKI! SKYNDA”, skriver Chris Faber, expert på Canucks prospect-verksamhet, på Twitter.

Experterna lyriska

Efter att Allvin valt Lekkerimäki var Faber, och andra experter, lyriska. Man är helt säkra på att det var ett rån att få honom på 15:e plats.

”Bra jobbat. Grymt jobbat. Fantastiskt jobbat. Jonathan Lekkerimäki är nu den ÖVERLÄGSET mest spännande talangen i Canucks-organisationen”‚ skriver han.

Foto: Twitter

Faber menar att ingen i hela draften har ett bättre skott än Djurgårds-talangen, och att han inom två-fyra år kommer vara en topp sex-forward i Canucks. Och han brukar inte ha fel. Totalt valdes hela fyra svenskar i förstarundan: Buffalo Sabres valde som 16:e lag Djurgårds-spelaren Noah Östlund, och tre val senare valde Minnesota Wild en tredje(!) Djurgårds-spelare i form av Liam Öhgren. Som 27:a valdes Filip Bystedt, Linköping, av San Jose Sharks. Den första SHL-spelaren som valdes gick dock redan som åtta, i form av Rögles Marco Kasper, som valdes av Detroit Red Wings.

LÄS MER: Första orden om Nicklas Bäckström – ger nu besked om framtiden efter omfattande operationen