När Wayne Gretzky gjorde allra första NHL-matchen – och blev livrädd av legendarens sju ord

Wayne Gretzky gjorde sin allra första match – och ställdes mot självaste Gordie Howe.
Då stal ”The Great One” direkt pucken från ”Mr Hockey” – och fick ångra sig direkt.

Wayne Gretzky är världens bästa hockeyspelare genom tiderna. Och redan innan han gjorde sin debut i världens bästa hockeyliga så var han omtalad och upphajpad.

Avslöjar Howes hårda ord

Han gjorde sin debut i ligan redan som 18-åring, och det var inte direkt något dussinlag han mötte… I tekningscirkeln mot Gretzky stod nämligen Gordie Howe, även känd som ”Mr Hockey”, då 50 år gammal och fortfarande en storstjärna i New England Whalers.

Foto: Reddit

Och Gretzky blev snabbt, trots alla hajp kring honom, påmind om vilken typ av spelare Gordie Howe var. I en intervju med Conan O’Brien avslöjade Gretzky de hårda orden från Howe.

– Under de första bytet så stal jag pucken från honom, och när jag åkte åt andra hållet kände jag ett slag på min tumme. Det var Howe, som sa: ”Grabben, ta aldrig pucken av mig igen”. Jag svara bara ”okej, nej, jag ska aldrig göra om det”.

”Han var väldigt speciell”

Efter debutmatchen fortsatte Gretzky med att bli världens, enligt många, tidernas bästa hockeyspelare – men trots de hårda orden från Howe är Gretzky full av beundran.

– Han var väldigt speciell, och han var den bästa som någonsin spelat. Han råkade även vara den trevligaste, säger Gretzky.

Bild

Gordie Howe gjorde sanslösa 1 850 poäng på 1 767 NHL-matcher. Wayne Gretzky gjorde makalösa 2 857 poäng på 1 487 NHL-matcher.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!