När Wayne Gretzky fick syn på Ulf Samuelsson – och bröt ihop i båset: ”Då kom tårarna…”

Wayne Gretzky hade gjort sin allra sista match.
Då fick han syn på vännen och tidigare lagkompisen Uffe Samuelsson – och bröt ihop.
– Det var ett väldigt känslofyllt ögonblick, säger ”Tuffe Uffe” till Expressen.

Det finns knappt ett rekord i NHL som inte hålls av Wayne Gretzky. ”The Great One” är tveklöst tidernas bästa hockeyspelare, och i cirka 20 år så dominerade han totalt i världens bästa hockeyliga.

Jättehyllningen

Under sin tid i Edmonton, LA Kings och New York Rangers så hann Gretzky med att spela med en hel del svenskar. En av dem var Ulf Samuelsson.

980213 OS i Nagano, Sverige – USA: Ulf Samuelsson (Robocop) tar hand om amerikan © Bildbyrån

Wayne Gretzky och ”Tuffe Uffe” fick en speciell relation.

– Jag har inte sett många som ville vinna så starkt som Ulfie. Han gillade att tävla, det gällde på träningarna också. Och sådan var även min mentalitet. När man var på rinken, så jobbade man maximalt. Det fanns inga ursäkter, säger Gretzky till Expressen.

Bröt ihop i båset

Och vänskapen håller i sig än idag, trots att det var över 20 år sedan de var lagkamrater.

– Under våra år tillsammans i New York gick vi ofta ut och käkade middag på Manhattan efter matcherna tillsammans med våra fruar. Hans hustru Janet och min Jeanette kom också bra överens och vi hade kul ihop, ofta tillsammans med andra lagkamrater och deras respektive, säger Samuelsson.

New York Rangers’ Wayne Gretzky wipes a tear during a video presentation following his last game in the NHL Sunday, April 18, 1999, in New York. (AP Photo/Paul Chiasson)

Den svenska legendaren, som gjorde över 1 000 matcher i NHL, avslöjar även att Gretzky bröt ihop efter sin allra sista match i ligan – bara av att se att Samuelsson var på plats.

– Jag gick skadad då och Red Wings gav mig tillstånd att åka till New York för att få vara med i Madison Square Garden när Wayne spelade sin sista match. Han visste inte om att jag var där förrän jag kom ner till båset när han efter matchen mot Pittsburgh tog sitt farväl till fansen ute på isen. Plötsligt såg han mig och åkte fram till sargkanten och kramade om mig. Då kom tårarna för oss båda. Det var ett väldigt känslofyllt ögonblick, säger han.

Dela för att hylla Wayne Gretzky och Ulf Samuelsson – två otroliga spelare!