Helgalna förslaget: Nu kan Zlatans staty i Malmö flyttas – utomlands(!)

Zlatan Ibrahimovics staty har fått ta emot en hel del stryk.
Nu kan monumentet av ”Ibra” flyttas från Malmö – och lämna Sverige.
Milanos borgmästare Beppe Sala välkomnar nu statyn till Italien istället.

Flera gånger om har Zlatan Ibrahimovics staty i Malmö vandaliserat. Efter enormt klotter och en avsågad näsa kom den allra värsta attacken hittills förra helgen.

Flytta Zlatan-statyn?

När hela statyn blev avsågad vid fotknölarna och vält till marken. Den är just nu bortfraktad från platsen vid Stadionområdet för att kunna repareras.

Men flera röster höjs för att den inte ska återvända till samma plats igen. Istället ska Zlatan-statyn flyttas bort från Malmö.

Zlatan Ibrahimovic, staty
200105 The statue of Zlatan Ibrahimovic has been vandalized, photographed on January 5, 2020 in Malmö. Photo: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Ett beslut väntas tas i mars om framtiden för Zlatans monument.
– När det gäller en flytt inom Malmö får tiden utvisa vad som händer. Men jag har aldrig sagt att den aldrig kan flyttas inom staden. Om statyn flyttas ska det vara utifrån sakliga argument, vi kan inte vika oss för vandalism. Hade det varit en skola som vandaliserats hade det aldrig förväntats av oss politiker att vi skulle lägga oss platt och bara stänga den, sa Frida Tollmyr på Malmös kulturkommunalråd till lokaltidningen Sydsvenskan.

Nytt förslag för statyn

Samtidigt har den riktiga Zlatan flyttat till Milano och gjorde i går sitt första mål i Milan-återkomsten. Nu kommer det högst oväntade förslaget att statyn kan flytta med Zlatan till Milano – och lämna Sverige helt.

Zlatan Ibrahimovic, staty
200111 Zlatan Ibrahimovic of AC Milan celebrates his 0-2 goal during the Serie A game between Cagliari and Milan on January 11, 2020 in Cagliari. Foto: Daniele Mascolo/ Bildbyrån

Milanos borgmästare Beppe Sala välkomnar Zlatan-statyn till Italien.
– Om någon skulle föreslå det så motsätter jag mig inte det, säger han till italienska medier och har ingen riktig plan än för var statyn skulle få stå i staden.
– Jag vet inte, det får man fråga Milanfolket om. Kanske nära deras högkvarter, jag vet inte.

”Det är ett bra ställe”

Borgmästaren Beppe Sala berömmer även Zlatan och tror att han kommer göra stor succé för Milan, trots att han själv håller på stora rivallaget Inter.
– Oavsett vilken färg han har på tröjan så är Ibrahimovic fortfarande en storspelare och jag hoppas att han kan ge sitt bidrag till Milan. Han kommer att bidra på planen, men också i form av motivation. Som en Intersupporter såg jag värvningen av Ibrahimovic som en god nyhet för Serie A, säger Sala på en presskonferens.

Tidigare har även skulptören Peter Linde föreslagit att faktiskt flytta Zlatan-statyn till Milano.
– Sätt den i Milano, det är ett bra ställe. Där är de glada för honom, inte så idiotiska som här, sa han till Sportbladet.

LÄS MER: Zlatans första ord – efter att statyn vält i Malmö: ”En dag kommer jag att…”