När Tomas Sandström kallade Wayne Gretzky för gubbjävel – och fick det mest oväntade svaret tillbaka

När Tomas Sandström kallade Wayne Gretzky för gubbjävel – och fick det mest oväntade svaret tillbaka

Han var en av Sveriges största NHL-spelare på 80-90-talet.
Legendaren Tomas Sandström spelade även ihop med både Mario Lemieux och Wayne Gretzky.
– Jag kallade Gretzky för ”gubbjävel” när vi möttes, säger han till Hockeysverige.

Med otroliga 857 poäng på 983 matcher i NHL är Tomas Sandström en av våra stora svenska NHL-legendarer. Han vann dessutom VM-guld 1987 och Stanley Cup 1997.

Sandström i NHL

Redan 1984 gjorde Sandström debut i NHL och det skulle komma att bli 15 raka säsonger i världens bästa hockeyliga för svensken. Den vänsterfattade högerforwarden representerade klassiska klubbar som New York Rangers, Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings och Anaheim Ducks innan han återvände till Sverige och rundade av hockeykarriären med tre säsonger i SHL för Malmö Redhawks.

Tomas Sandström, NHL
990809 Tomas Sandström, Malmö IF © Bildbyrån – 60173

Fagerstasonen har även haft den stora äran att spela ihop med två av NHL:s största legendarer genom tiderna i poängmaskinerna Wayne Gretzky och Mario Lemieux.
– Jag har hela tiden vidhållit att Gretzky är den bäste. Tyvärr råkade Mario ut för sjukdomar och skador vilket gjorde att han var borta från spel en hel del. Båda två är annars väldigt ödmjuka personer. I början fick Mario en stämpel på sig att han skulle vara smågrinig. Det stämmer inte utan han är en jäkligt trevlig kille, vilket jag för övrigt tycker alla stora stjärnorna är både i NHL och i Sverige, säger Sandström i en intervju med Hockeysverige.

Lämnade Rangers

55-åringen minns mycket väl tillbaka till när han plötsligt blev kedjekamrat med självaste Gretzky. Säsongen 1989/90 blev svensken trejdad efter fem och en halv säsong i Rangers.

Wayne Gretzky, NHL
Aug 1995 Wayne Gretzky, Los Angeles Kings (LA Kings) © Bildbyrån(19077 )

Sandström och lagkamraten Tony Granato fick byta östkusten och New York till västkusten för spel i Los Angeles Kings. En flytt som NHL-svensken ändå uppskattade mycket.
– Det hade gått dåligt för Rangers under en tid och klubben ville göra en förändring, vilket är ganska vanligt. Nu ville Rangers ha Bernie Nicholls som hade gjort 70 mål säsongen innan, så han kostade lite. Vi hade hört att något var på gång och när jag och min fru fick redan på att jag och Tony Granato skulle flytta till Los Angeles sa vi direkt att skulle vi bo någon annanstans än i New York, där vi bott under sex år, skulle det vara i just Los Angeles, säger han till hockeysajten.

Gubbjävel Gretzky

Men det blev en jobbig start i nya laget när Sandström och Granato insåg att de skulle spela i samma kedja som världens bästa hockeyspelare genom tiderna. Wayne Gretzky, som gick under epitetet ”The Great One” och gjorde makalösa 2 857 poäng på 1 487 matcher i NHL.

Denna Mr. Gretzky som båda faktiskt tjafsat med när de spelat mot honom och Kings.
– Första matchen med Los Angeles skulle vi spela i Vancouver. Innan vi kommit dit visste både jag och Tony att vi båda skulle spela i samma kedja som Wayne Gretzky – samma Gretzky som både jag och Tony kallat ”gubbjävel” när vi möttes. Hur skulle han reagera när vi nu skulle spela tillsammans? Det började verkligen illa i och med vi båda blev försenade och kom in på isen när övriga laget värmt upp ett tag. Då kommer Gretzky fram till oss båda och säger: ”Grabbar, jag vet att det kan vara nervöst att spela med mig. Spela bara ert spel så anpassar jag mig i stället efter er”. Och det gjorde han, berättar svensken i intervjun.

LÄS MER: Tomas Sandströms drömfemma är den sjukaste vi har sett