När svenskdoldisen stötte på självaste Gretzky – och fick tidernas överraskning på den finska baren timmar senare

När svenskdoldisen stötte på självaste Gretzky – och fick tidernas överraskning på den finska baren timmar senare

Mats Ulander fick drömjobbet med självaste Wayne Gretzky.
Några timmar senare klev svensken in på en bar.
Där väntade The Great One – med en rejäl överraskning.

Mats Ulander är kanske inte det mest välkända namnet i svensk hockeyhistoria, men för alla AIK:are är han en legendar. Totalt blev det över 300 matcher i dåvarande Elitserien, och dessutom mycket respektabla 231 poäng. Dessutom så blev det SM-guld med ”Gnaget” 1982 och 1984.

Stötte på Gretzky

Men det blev bara ett VM för Ulander, och det var i Helsingfors 1982. Totalt blev det två poäng på tio matcher – men vid sidan av isen var han med om något rejält mäktigt. I turneringen var även Wayne Gretzky, som kom från en säsong med över 200 gjorda poäng i NHL, med. Och Ulander och Gretzkys vägar skulle, oväntat nog, korsas.

850322 Ishockey, Svenskar i Norge: Mats Ulander, Manglerud. Foto: BILDBYRÅN

Gretzky och Ulander hade samma skridsko-leverantör, Daoust, och de båda skulle göra ett reklamjobb ihop.

– Vi träffade honom eftersom Daoust ville göra ett jobb med honom och mig så vi började prata. Vi skulle fota han och mig med den här skridskon och vi gjorde det här jobbet på hans hotellrum, har Ulander sagt till Hockeysverige.

LÄS MER: Kenta Nilsson avslöjar Wayne Gretzkys tre magiska ord – sekunder efter tidernas utskällning i omklädningsrummet

Stora överraskningen

Efter reklamjobbet så var det frikväll för både Ulander och Gretzky, och på den tiden var det kanske inte lika strikt som i dag.

– Det var ingen som brydde sig på den här tiden att man gick ut när det var frikväll. Vi gick på något som hette Silverbar i Helsingfors. Jag och Gretzky hade funnit varandra på något sätt. Han hade gått till Silverbar den kvällen med hans fotograf som jämt var med honom då, han var med som en lite smurf, haha, säger Ulander.

När Ulander väl kom till baren väntade dock en rejäl överraskning.

– Vi käkade med laget och efter det gick några av oss till Silverbar. Alla drack ju öl. Det var bara öl, öl, öl, speciellt NHL-spelarna. Av någon anledning kom jag dit lite senare. Då satt Gretzky där med den lilla fotografen vid ett runt bord och varje decimeter på det här bordet var täckt med ölglas. Det var folk runtomkring honom och då hade han tydligen sagt att ingen rör en öl förrän Ulander kommer. När jag kom blev det glädje och folk fick ta bärs.

880101 Ishockey, NHL: Wayne Gretzky, Los Angeles. © Bildbyrån

Mats Ulander hade några år tidigare draftats av just Edmonton Oilers, någonting som Gretzky var väl medveten om. Men några NHL-matcher blev det aldrig, trots ett kontrakt som skulle ge fina pengar.

– Jag fick ett kontraktsförslag som Björn Wagnsson hade förhandlat fram. Jag tror att jag skulle få 80 000 dollar. Självklart skulle jag ha skitit i Sverige trots att jag satt fast i kontrakt.

LÄS MER: Helt okända detaljen om världens bästa Wayne Gretzky – kryphålet som kunde fått ikonen att spela i Sverige(!)