Kenta Nilsson avslöjar Wayne Gretzkys tre magiska ord – sekunder efter tidernas utskällning i omklädningsrummet

Kenta Nilsson var en del av det enormt stjärnspäckade laget i Edmonton Oilers.
Och kravställningen var hård.
Nu avslöjar ikonen Wayne Gretzkys helt klockrena ord – sekunder efter en rejäl utskällning.

Edmonton Oilers lag på 80-talet benämns ofta som tidernas bästa lag, och som bäst var det kanske 1986/1987. Visst hjälpte det att ha Wayne Gretzky, historiens bästa spelare, men det var överlag ett enormt stjärnfall lag, med en hel drös framtida Hall of Fame-spelare.

Stjärnspäckade laget

Förutom Wayne Gretzky så fanns legendarer som Jari Kurri, Esa Tikkanen, Mark Messier, Paul Coffey och Glenn Anderson. Samma år hade en annan artist lämnat Minnesota North Stars. Kenta Nilsson behövde en ny klubb, och det saknades inte intresse. Och det var kanske inte så konstigt att valet föll på just Oilers, med tanke på hur stjärnspäckat det faktiskt var.

880810 Ishockey, Djurgården: Kent Nilsson © Bildbyrån

Kenta Nilsson var en av NHL:s mest talangfulla spelare. Wayne Gretzky har kallat honom den skickligaste någonsin. Och det var inte oväntat att det blev braksuccé. När Nilsson inte hade något boende i början av sejouren fick han bo hos Wayne Gretzky. Men det var inte bara snälla lagkamrater. Kravställningen var enormt hög, och gjorde någon ett misstag, då fick man höra det.

LÄS MER: Thomas Wassbergs oväntade fynd i askan efter den tragiska branden: ”Känns helt fantastiskt”

Gretzkys klockrena tre ord

I finalserien 1987 så stormade Oilers mot Stanley Cup-titeln, då stjärnan Glenn Anderson tog en utvisning.

– Vi ledde sjätte finalen med 3–1 då Glenn Anderson tog en dum femminutersutvisning, sen vände Flyers och vann i sudden death och tvingade fram en sjunde avgörande match. Efter den matchen skällde Mark Messier ut Anderson inför hela laget. Jävlar vad arg Messier var, har Nilsson sagt till Expressen.

880101 Ishockey, NHL: Wayne Gretzky, Los Angeles. © Bildbyrån

När den närmast legendariske coachen Glen Sather sedan kom in för att även han ösa kritik över Sather så blev han dock stoppad – av tre fullständigt magiska ord av Gretzky.

– När sedan coachen Glen Sather kom in och också skulle skälla, då sa bara Gretzky: ”det är klart”.  I sjunde finalmatchen var Glenn Anderson bäst på plan, har Kenta sagt.

LÄS MER: När Ingo Johansson hade lekstuga med självaste Muhammad Ali – bortglömda klippet kommer ge dig gåshud