När Ingo Johansson hade lekstuga med självaste Muhammad Ali – bortglömda klippet kommer ge dig gåshud

Ingemar Johansson var hela världens dominant.
Och det här är beviset på det.
Ett makalöst klipp på legendaren som fullständigt leker med självaste Muhammad Ali kommer ge dig gåshud.

Det fanns en tid då hela världens största och hetaste idrottare var svensk, och hans namn var Ingemar Johansson. I Sverige hade Ingemar Johansson fått sitt genombrott redan på tidigt 50-tal, då han gjorde strålande ifrån sig under OS.

Sanslöst genombrott

Direkt efter mästerskapet så blev Johansson proffs, och därefter tog det inte lång tid innan hela boxningsvärlden visste vem han var. Fyra år efter OS tog han EM-titeln, och den försvarade han både 1957 och 1958. I september 1958 kom det första, riktigt stora testet. Amerikanen Eddie Machen var en av världens högst rankade boxare, och över 53 000 personer tog sig till Ullevi för att följa matchen. Ingo blev den förste att besegra Mechen, och han behövde bara 2 minuter och 16 sekunder på sig.

ARKIV MIAMI BEACH 19610206. Ingemar Johansson får hjälp med boxningsskydden av sparringpartnern Cassius Clay (sedermera Muhammad Ali). Ingo ligger i träning inför den kommande matchen om världsmästartiteln med Floyd Patterson. Foto: AP / SCANPIX

1959 slogs Ingo om världsmästarbältet i New York mot Floyd Patterson, och inte heller denna gång behövde svensken mer än dryga två minuter på sig att avsluta matchen. Johansson krossade Patterson, och Sverige hade fått sin första, och hittills enda, världsmästare i tungviktsboxning. Och uppståndelsen var enorm. I Sverige följde flera miljoner sändningen via radio mitt i natten. Johansson belönades med Sportsman of the Year i Sports Illustrated, och Athlete of the Year av Associated Press.

LÄS MER: När Anders ”Lillen” Eklund fick storstryk efter bara en minut – och chockade alla med de sju skönaste orden

Total lekstuga med legendaren

Och det var så en oväntad vänskap med Muhammad Ali började. Ali, eller cassis Clay som han då hette, skulle senare bli en av idrottsvärldens mest ikoniska någonsin. 1961 så förberedde sig Ingo för nästa stora match. Han behövde en sparringpartner, och en ung Muhammad Ali tvekade inte på att kliva in i ringen, trots att motståndaren var hela boxningsvärldens största kung.

Nu har ett konto på TikTok publicerat en video från träningen med Johansson och Muhammad Ali, och det är svårt att inte få gåshud av det. Ali var redan då en jättetalang som hade med att vinna OS-guld, men det var ändå ingen match för Ingo. Svensken hade total lekstuga med amerikanen – och det är verkligen bara att luta sig tillbaka och njuta av de här underbara bilderna:

Efter fajten ska Ingemar Johansson riktat viss kritik mot Ali. Träningen höll nämligen bara i två ronder.

– Anledningen till att Ingemar bröt efter två ronder var att Ali var helt värdelös att sparra med. Han hoppade bara runt och det var ju inte ändamålsenligt för Ingemars träning. Ali tog det som ett showtillfälle. Så Ingemar sa till Angelo: ”Ta väck honom. Det där är ingen träning för mig”, har Johanssons änka Edna Alsterlund sagt.  

LÄS MER: Livet blev en enda stor tragedi för en av Sveriges största boxare – så var sista åren för Anders ”Lillen” Eklund