När Sven Tumba träffade Peter Forsberg för första gången – och chockade stjärnan med fräcka frågan

När Sven Tumba träffade Peter Forsberg för första gången – och chockade stjärnan med fräcka frågan

Det var inget fel på Sven Tumbas självförtroende.
Och det spelade ingen roll vem han pratade med.
Fråga bara Peter Forsberg…

Sven Tumba var en riktig lirare. Han var den karismatiske hockeyspelaren som charmade allt och alla, och som dominerade i allt han testade. Tumba slog visserligen igenom på is, men han var även personen som slog ett enormt slag för vattenskidor och golf i Sverige.

Sörjdes av ett helt land

Sven Tumba var Sveriges kanske första riktiga fixstjärna, och det var allt tack vare hockeyn. Tumba var så bra att han erbjöds kontrakt av Boston Bruins i NHL, men då det hade inneburit att han inte fått spela med Tre Kronor så tackade han vänligt och bestämt nej. Tumba stannade i Sverige, fortsatte med sina idéer och sina företag, och det var många av dem.

101109 Idrott: Sven Tumba. © Bildbyrån

Tumba är en av Sveriges största idrottsprofiler någonsin, och få har varit lika omtyckta. När han dog, 2011, sörjde många.

– Tumba hade en speciell personlighet, han var inte rädd för att synas. Han var en rolig profil och det var kul att få lära känna honom, sa Peter Forsberg till Expressen vid dödsfallet.

LÄS MER: Allt går fel när Sven Tumba ska showa i klassiskt nostalgiklipp

Otroliga frågan till Foppa

Peter Forsberg berättade då en helt klockren historia om första gången de båda stjärnorna träffades. De båda hockeyikonerna hade båda ett stort intresse för golf, och när de möttes för allra första gången var Forsberg ny i NHL.

– Han tittade på mig och frågade: Är det du som är Foppa? När jag svarade ja, så minns jag att han sa: Jaha, är det du som är nästan lika bra som jag…?, sa Foppa.

190427 Peter Forsberg poserar för ett porträtt under Olympiatravet den 27 april 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Sven Tumba var även Mats Sundinds stora idol, och det är inte särskilt konstigt. Tumba var den som nästan enskilt gjorde Sverige till ett så hockeytokigt land.

– Sven var en inspiration. Han var banbrytaren som gjorde ishockeyn till en nationell angelägenhet. Han var en stor förebild för mig, sa ”Sudden”.

LÄS MER: När Sven Tumba skulle koka te hemma – och familjen fick springa in till köket med panik: ”Han trodde att…”