När Sven Tumba skulle koka te hemma – och familjen fick springa in till köket med panik: ”Han trodde att…”

Sven Tumba var bra på mycket.
Men inte hushållssysslor.
Som den gången han skulle koka te – och precis allt gick fel.

Sven Tumba var verkligen helt unik. Han slog visserligen igenom som hockeyspelare, men under karriären var han känd för att kunna, ja, nästan allt – och fanns det ett stort evenemang, då var Tumba på plats för att visa upp sig och för att imponera på åskådarna.

Otroliga karriären

Sven Tumba spelade i Tre Kronor i många, många år och det krävdes mycket för att han skulle missa en VM-turnering. Ikonen hade chansen att spela i Nordamerika, då han var och provtränade med Boston Bruins, men då han hade varit tvungen att bli proffs då så tackade han vänligt och bestämt nej – allt för att få fortsätta spela med Sverige.

670703 Ishockey: Sven Tumba kopplar av. Foto: BILDBYRÅN

Tumba var dessutom en hejare på fotboll, och efter att ha avslutat sina lagsporter så gjorde han en framgångsrik satsning på golf. Allt detta som att han samtidigt ständigt kom med nya idéer på hur man skulle utveckla idrotts-Sverige, och han hade alltid tankar och planer på vad nästa stora företag och stora grej skulle vara. Men det fanns också grejer som Tumba var mindre bra på.

Misstaget i köket

I dokumentärfilmen om Tumba som släpptes på SVT under våren så pratar nära vänner och familjemedlemmar om hur engagerad Tumba var i hemmet, och vilket stort lass hans fru genom alla år, Mona, fick dra. Och det finns ett tydligt exempel på när det gick riktigt snett när Tumba var tvungen att ta tag i saker ensam.

101109 Idrott: Sven Tumba. © Bildbyrån

Det är Sven Tumbas svärdotter, Malin Tumba, som berättar att Sven skulle koka te – men inte hade en aning om hur en elektronisk vattenkokare fungerade. Tumba slängde helt enkelt på den vattenfyllda beredaren på… stekpannan. ”En mer opraktisk man är svår att finna”, säger dokumentärskaparen Jens Lind.

– Mona var inte hemma, så Sven skulle fixa sitt te eller kaffe själv. Så han gick upp i köket, och tog vattenkokaren, den här elektriska, och fyller med vatten och sätter den på plattan och vrider på och går iväg och gör någonting. Sen så går ju brandvarnaren igång, då har ju plasten på den här börjat smälta… Det var så han trodde att man kokade te, säger Malin Tumba.

LÄS MER: Martin Dahlin avslöjar genidraget för att överleva busarnas tokkapningar: ”Hoppade med båda fötterna in i hälsenan”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!