När SHL-ikonen förnedrade Jarmo Myllys fullständigt – efter målvaktshjältens förbjudna fultrick

Här har vi ett riktigt klassiskt ögonblick i svensk hockey.
Vi tar oss tillbaka till 1999 och kvartsfinalen mellan Leksand och Luleå då SHL-ikonen Anders ”Masken” Carlsson lurade skjortan av Jarmo Myllys.
Efter finske målvaktshjältens förbjudna fultrick mellan stolparna.

Han är en ikon i SHL-sammanhang. Anders ”Masken” Carlsson blev svensk mästare hela tre gånger under karriären, två gånger med Brynäs och en gång med Södertälje.

Myllys avgjorde

1999 försökte han även nå hela vägen med Leksand och vi minns en klassisk kvartsfinalserie mot Luleå. Det var dalmasarna som gick in i serien som knappa favoriter men Luleå skulle visa sig bli en riktigt tuff motståndare.

Anders "Masken" Carlsson, Leksand
Anders ”Masken” Carlsson, Leksand. FOTO: Youtube.

Den första matchen slutade med 4-2-vinst för Luleå efter att legendariske målvakten Jarmo Myllys avgjort(!) i tom kasse. Se målvaktens fullträff här nedanför:

Luleå vann även den andra kvartsfinalsmatchen och tog ett grepp om matchserien. Men Leksand skulle svara och plockade hem match tre för att reducera och hålla liv i serien.

Jarmo Myllys, Luleå
970925 Ishockey Jarmo Myllys, målvakt Luleå © Bildbyrån 20976(20976 )

Match fyra blev sedan ett superdrama när Luleå hade chansen att avgöra och slå ut Leksand. Med bara en sekund kvar av matchen ledde även Luleå med 3-2 – när Myllys klev in i handlingen med ett riktigt förbjudet fultrick.

Oförglömlig straff

Finske målvaktshjälten slängde klubban och stoppade ett givet Leksandsmål, vilket ledde till straff. Då klev ”Masken” Carlsson fram och var kylan själv när han bjöd på den oförglömliga straffen.

En enorm glädje utbröt hos Leksand. Men straffmålet blev dock förgäves i slutändan då Thomas Sjögren avgjorde för Luleå i förlängningen och skickade laget till semifinal.

Se straffen:

LÄS MER: När Henrik Lundqvist blev expertkommentator mitt under matchen(!) – och fick veteranerna att jubla