När Leif Boork hängde ut Mikael Renberg som ”tjockis” – och fick svar på tal med helt klockrena ord

Leif Boork säger alltid precis vad han tycker.
Som den gången när han hängde ut Mikael Renberg som ”överviktig”.
Och den frispråkige tränaren fick mothugg på bästa sätt med klockrent svar.

Båda två är två riktiga profiler inom svensk hockey. Tränarlegendaren Leif Boork har varit runt i hela hockey-Sverige och tränat lag som Hammarby, Djurgården, Frölunda, Modo, Brynäs samt varit förbundskapten både för herr- och damlandslaget.

Renberg i NHL

Han har gjort det mesta helt enkelt och så även Mikael Renberg som vi i dag främst förknippar som hockeyexpert i SVT. Men hans spelarkarriär var både lång och framgångsrik och innehöll VM-guld med Tre Kronor samt 464 poäng på 661 matcher i NHL.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mikael Renberg, hockey
071002 Ishockey, Elitserien: Mikael Renberg, Skellefteå, © Bildbyrån – 81048

Renberg var en del av den legendariska kedjan ”Legion of Doom” i Philadelphia Flyers men flyttade hem till Sverige igen 2004 för att spela i Elitserien med Luleå och Skellefteå AIK de sista åren av karriären. Det var då han blev utsatt och påhoppad av den gode Boork.

LÄS MER: Mikael Renberg avslöjar sanningen om den klassiska reklamfilmen med Börje Salming: ”Han skulle bara…”

Boorks kritik

På den här tiden var han förbundskapten för Norge men avfyrade mer än gärna kritik mot svensk hockey och en gång hamnade Renberg i skottlinjen. I en krönika under början av 2000-talet gick Boork hårt åt svenske landslagsstjärnan som var inne på ålderns höst.
”Ibland åker han lite hur som helst och det kan inte vara lätt för hans medspelare att anpassa sina positioner efter Renbergs flängande. Dessutom verkar han vara överviktig, vilket gör att han inte orkar med sin spelstil i särskilt många sekunder”, skrev Boork hos sajten Sportdirekts nyhetsbrev ”4checking”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Leif Boork, hockey
180112 Förbundskapten Leif Boork under en presskonferens där Sveriges trupp till OS i ishockey för damer presenteras den 12 januari 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Det fick Mikael Renberg att reagera direkt och kraftfullt. Han var också tydlig med att säga att han har haft samma matchvikt i flera år på 98 kg.
– Bara patetiskt, svarade Luleåspelaren i en intervju med Norrbottens-Kuriren.
– Jag undrar verkligen hur många matcher Boork sett mig och Luleå i år? Men han måste väl ha något att skriva i sina krönikor och alla har rätt att ha en åsikt.

LÄS MER: Den gången Leif Boork klev ut på isen – lyfte på handen och fick hela hockey-Sverige att koka: ”Som ett barn…”

”Bulans” svar

Även Renbergs lagkamrat Thomas ”Bulan” Berglund i Luleå fick sig en släng av kritiken från Leif Boork.
”Luleå är Norrlands storklubb och tillåter inte att andra kommer in på deras domäner och styr och ställer. Att lyssna till och se på ”Bulan” personifierar ganska väl Luleåklubbens attityd. Jag är alltid misstänksam mot små män som kastar stora skuggor”, skrev Boork i sin krönika.

”Bulan” Berglund, som efter karriären blivit huvudtränare för både Luleå och Brynäs, svarade på bästa sätt med ett klockrent svar till den norske förbundskaptenen.
– Svammel! Boork har inte mycket annat för sig än att tycka en massa i olika krönikor. Han skulle behöva ett bättre lag att träna, sa Luleåprofilen, som vunnit ett SM-guld med klubben, i ett uttal.

Det finns verkligen en hel del att säga om hockeyprofilen Leif Boork. Dela artikeln och säg din åsikt!