När Henke fick hela hockeyvärlden att garva med fem helsköna ord – efter karriärens ondaste räddning

När Henke fick hela hockeyvärlden att garva med fem helsköna ord – efter karriärens ondaste räddning

Henrik Lundqvist räddade ett skott – med halsen.
Efteråt fick han hela hockeyvärlden att garva med de mest klockrena orden.

Henrik Lundqvist blev invald i Hockey Hall of Fame första året han var tillgänglig, och det var verkligen det ultimata beviset på vilken fantastisk karriär han haft. Lundqvist är en av svensk hockeys allra största, och få kan mäta sig med hans meriter.

King of New York

Det stora genombrottet fick han i Frölunda men det är framför allt med New York Rangers som han är förknippad. Lundqvist tog över förstaspaden i mitten av 00-talet – och släppte den sen inte på drygt 15 år. Under tiden hann svensken bli en av hela NHL:s mest omtyckta spelare, och ansiktet utåt för hela New York Rangers.

Henrik Lundqvist, hockey
211221 Henrik Lundqvist under en pressträff med GoCo Activ den 21 december 2021 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / DS0234

Henrik Lundqvist var en vinnarskalle som alltid gav sitt allt till laget. Hans otroliga vilja att bli bättre drev hela Rangers framåt, och det spelade sällan någon roll vilka motgångar han stötte på. Och han var inte direkt den som gnällde i onödan… Det tydligaste beviset kom i en match 2015, när hela New York höll andan efter några riktigt otäcka scener.

LÄS MER: Foppas helt klockrena fråga på sjukhuset – efter mardrömsbeskedet från läkaren: ”Tänkte bara på…”

Smärtsamma räddningen

Henrik Lundqvist räddade ett skott rätt med strupen i en match mot Carolina Hurricanes. Henke flög ner till isen, och i efterhand erkände han att han hade svårt att anda.

– Jag fick inte nog med syre ett tag där, det var otäckt, berättade han.

Men om det var något onödigt gnäll? Nejdå. Lundqvist var snart på benen igen, och Rangers vanna matchen med 4-1. Henke själv? Han gjorde 31(!) räddningar.

Lundqvist utsågs till matchens stjärna, och efterhand var han sådär fyndig som bara han kan. På Twitter lade han ut en inzoomad bild när pucken träffade halsen, och han skrev, helt klockrent:
”Jag räddade den åtminstone”.

Han fortsatte sedan:

”Jag håller mig nog till soppa idag, men det känns ändå bra. Tack för alla hälsningar!”.

LÄS MER: Henrik Lundqvist invald i Hockey Hall of Fame – nya hyllningsfilmen till ikonen kommer ge dig gåshud