När Börje Salming gav sig på ligans allra största buse – och satte sig i omedelbar respekt: ”Vad i helvete…”

Börje Salming var inte direkt sen med att sätta sig i respekt när han kom till NHL.
Ikonens lagkamrater i Toronto Maple Leafs chockades när Salming gav sig på Dave Schultz – som räknades som den tuffaste spelaren i ligan.
– Jag vet inte om jag fick respekt, men då visste de att jag inte kliver undan, har Börje Salming tidigare sagt i programmet ”I huvudet på Gunde Svan”.

Att allas vår Börje Salming var en helt fantastisk ishockeyspelare är inte direkt någon hemlighet, men han var heller inte en spelare som vek undan när det blev aningen mer fysiskt. Extra tydligt blev det under 1970-talet när Salming anslöt till Toronto Maple Leafs, och omedelbart visade att även svenskarna kunde vara tuffa.

Första fighten

I programmet ”I huvudet på Gunde Svan” har ishockeyikonen berättat om det första mötet med ligans då tuffaste lag, Philadelphia Flyers, som vid tidpunkten anfördes av hårdingarna Bobby Clarke och Dave Schultz. Det var redan i den andra NHL-matchen som Börje Salming fick ”det stora nöjet” att möta på den sistnämnda av dem.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Schultz ville visa vart skåpet skulle stå, och utmanade således Salming på en fight.
– Den tuffa jävla Dave Schultz, galningen som jag inte visste vem det var tryckte mig, sen hamnade vi på blålinjen och började slåss, har Börje Salming tidigare sagt i programmet.

Hans lagkamrater i Toronto blev chockade, men som så många gånger förr så tog Börje Salming det hela med stor ro.
– Efter första perioden gick vi in i omklädningsrummet och då sa han som satt bredvid mig: ”Vet du vem det där var? Det var den tuffaste spelaren i ligan”.
– Jag vet inte om jag fick respekt, men då visste de att jag inte kliver undan.

LÄS MER: Helt avgörande draget – som höll på att stoppa Börje Salmings mäktiga hyllning: ”Jag hade mina aningar”

”De var hemska”

Ingen hade kunnat förvänta sig att Börje Salming skulle ta fighten mot busen Dave Schultz, och lagkamraterna blev minst sagt förvånade.
– De undrade säkert vad jag gjorde. ”Vad i helvete gör svensken?”, frågade de sig, säger Börje.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Salming menar även att motståndarna, särskilt i Philadelphia Flyers, gjorde allt vad man kunde för att stoppa hans framfart. Och det var inte sällan som metoderna var minst sagt tuffa.
– De var hemska. Det kunde vara tekning vid deras bås och då sa de ”Salming om du träffar pucken dödar vi dig, du är död”. De hängde över mig.

LÄS MER: Börje Salming välkomnade alltid svenskar till NHL på samma sätt – och det är ren respekt: ”Glömmer aldrig”

Se klipp: