Helt avgörande draget – som höll på att stoppa Börje Salmings mäktiga hyllning: ”Jag hade mina aningar”

Hyllningarna till Börje Salming under Canada Cup 1976 har inte gått förbi någon.
Men faktum är att det var ytterst nära att det inte blev av.
– Jag undrade om det skulle vara nyttigt för Börje, säger den dåvarande förbundskaptenen Hans ”Virus” Lindberg till DN.

Hyllningarna till Börje Salming visste inga gränser under Canada Cup 1976, när ikonen fick ta emot applåder och stående ovationer från publiken i Toronto. Men faktum är att hyllningen höll på att utebli, på grund av ett oväntat drag från den dåvarande förbundskaptenen Hans ”Virus” Lindberg.

Hyllningen till Börje

Tillfället då Salming hyllades utsågs under 2022 till ”Tidernas Ögonblick”, och Hans Lindberg menar att man i Sverige inte förstod hur stort det var vid tidpunkten.
– I Sverige var det nog många som inte förstod hur stor Börje var i Toronto, det var ju inga tv-sändningar på den tiden. Jag hade ganska bra koll på hans storhet, men vi trodde ju inte det var sant när hyllningarna bara fortsatte. Ska det aldrig ta slut, tänkte vi. Och där satt hela Kanadas superlag på bänken och tittade på, jag undrar vad de tänkte, säger Lindberg till DN.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Men historien hade alltså kunnat se väldigt annorlunda ut. Hans ”Virus” Lindberg var nämligen nära att flytta Börje Salming från förstakedjan. Detta just för att han inte skulle vara med på isen när spelarna i förstafemma presenterades i lineupen.

LÄS MER: Börje Salmings vackra hälsning till två små killar visar hur oerhört saknad ikonen är: ”Så fruktansvärt fint”

”Hade mina aningar”

Lindberg misstänkte nämligen att det skulle komma att bli hyllningar.
– Jag hade mina aningar att det skulle bli någon slags hyllning, och jag undrade om det skulle vara nyttigt för Börje. Jag frågade Börje vad han tyckte, han sa ”gör som du vill”. Efter mycket funderande valde jag ändå att spela honom.

Artikeln fortsätter efter bilden.

LÄS MER: Kenta Nilssons känslosamma hyllning till Börje Salming – ärliga orden om sjukdomen: ”Ska inte behöva hända”