Markus Näslund säger exakt vad han tycker om Henrik Lundqvist – pekar ut avgörande detaljen om ”Henke”

Markus Näslund har spelat med både Peter Forsberg och Henrik Lundqvist.
Som lagkamrat finns en av dem i framkant.
– Det är klart att…, säger Näslund till Sportbibeln.

Markus Näslund kom fram i Modo innan han inför säsongen 1993/1994 tog steget till NHL. Första anhalten var Pittsburgh Penguins. Näslund förblev i klubben i tre år innan han trejdades till Vancouver Canucks, där svensken blev en legendar och fick tröjan upphissad i Rogers arena (då General motors place).

Foppa vs Henke

Sista NHL-året spelade Näslund i New York Rangers, innan han vände hem till Modo en sista sejour innan karriärens slut.

Numera 50-årige Näslund har i och med sin långa, fina karriär spelat med en hel del duktiga hockeyspelare. Två av dem är de svenska hockeyikonerna PeterFoppaForsberg och HenrikHenkeLundqvist. Foppa och Näslund följdes åt under lång tid. De spelade tillsammans i Modo, Tre Kronor, samt möttes i NHL.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Markus Näslund, hockey, Vancouver Canucks
031124 Ishockey, NHL, Vancouver: Markus Näslund. © Bildbyrån – 27203 D

Lundqvist spelade med Näslund under ett år, året i Rangers.

Att välja vem av Forsberg och Henke som var den bästa lagkamraten var inte någon större utmaning för Näslund.
– Jag har ju växt upp med Peter och känner honom på ett annat sätt, och vi spelade i samma kedja ofta. Så det är klart att man känner varandra på ett helt annat sätt så.
– Sen var Henke en bra lagkamrat också, men målvakter är lite mer… de har ju sitt fokus på att rädda puckar, så det blir inte på samma sätt som när man har en center som man diskuterar smågrejer kring allt i spelet, säger Näslund till Sportbibeln. 

Näslund hyllar

Även om Foppa gick före som lagkamrat hyllas Henrik Lundqvist stort av Näslund som spelare.
– Det var jättekul att spela med honom. Han utmanar ju alla i laget med sin intensitet på träningar och sin vinnarinstinkt. Plus att det är ju en fantastisk trygghet att ha en så bra målvakt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, hockey, Frölunda
221228 Henrik Lundqvist hyllas inför ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Rögle den 28 december 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0394

50-åringen lyfter också vikten av en så bra målvakt som Henke.
– Jag hade den turen i slutet av karriären att först få spela med Roberto Luongo i Vancouver, som kom dit i slutet av tiden jag var där, och sen sista året med Henke. Man märker, när man har förmånen att få spela med de här riktiga elitmålvakterna, hur stor påverkan de har på resten av laget, säger Näslund.  

LÄS MER: Markus Näslund lämnade hockeyn helt och hållet efter NHL-åren – så ser ikonens liv ut i dag: ”Saknar det inte”