Målvaktsstjärnan Robin Lehners stora hyllning till Frölunda – efter åren i Nordamerika: ”Alltid varit bra”

Robin Lehner är en hyllad målvakt i Nordamerika.
Men han har inte glömt vilken klubb som fostrat honom.
– All kredd till Frölunda. De har alltid varit bra, säger Lehner i podcasten ”Släpp Sargen”.

Robin Lehner flyttade tidigt över till Nordamerika, och hann faktiskt aldrig göra några matcher i SHL. Göteborgaren fick dock sin hockeyuppfostran i Frölunda, och gick raka vägen från klubbens J20-lag till att testa på spel på andra sidan Atlanten.

Hyllningen till Frölunda

Sedan dess har Lehner slagit igenom ordentligt i NHL, och är i dag hyllad som en av de bästa målvakterna i hela ligan. I somras skrev han på ett femårskontrakt med Stanley Cup-favoriten Vegas Golden Knights, värt hela en kvarts miljard kronor, och efter några halvstruliga år med kamp mot psykisk ohälsa vid sidan av isen, och flera klubbyten, tycks målvaktsstjärnan ha hittat stabilitet i Nevada.

Chicago Blackhawks’ goaltender Robin Lehner speaks to the media during the NHL hockey team’s convention in Chicago, Friday, July 26, 2019. (AP Photo/Amr Alfiky)

Men Lehner berättar i podcasten ”Släpp Sargen” om sin tacksamhet mot Frölunda, detta alltså trots att det inte blev några matcher i seniorlaget.

– Det var bra. Frölunda har alltid haft en bra organisation och ett bra utvecklingsprogram för spelare, säger han i podcasten, som görs av Niclas Norlindh och Robin Figren.

”All kredd till Frölunda”

Men Lehner menar samtidigt att han under tiden i Frölunda samtidigt var tuff vid sidan av isen.

– Jag var då i mitt liv… det var ganska kaotiskt under den tiden. Jag började hockeygymnasium men sen sket jag i skolan helt och hållet, men fortsatte att vara med på hockeyträningarna. Jag började göra massa annat skit, och tappade lite intresset för hockeyn där på slutet innan jag blev draftad. Det var lite fram och tillbaka och jag spelade inte så mycket det året, säger Lehner.

Robin Lehner, NHL
110103 Ishockey, JVM, Junior VM, semifinal, Sverige – Ryssland: Robin Lehner, målvakt, Sverige. © Bildbyrån – 85807

Men Lehner blev till sist uttagen i U18-landslaget, och sommaren därpå draftades han redan i andrarundan av Ottawa Senators.

– Jag tog en paus från hockeyn ett par månader, men jag lyckades hitta tillbaka och hade tur som kom med i landslaget det sista året innan draften, trots att jag inte spelat så mycket. Sen hade jag tur som blev draftad och jag hittade en väg att göra en sista satsning och testa livet där borta. Men som sagt: All kredd till Frölunda som alltid haft ett bra program.

Få våra nyhetsbrev!