Lista: 10 förändringar som hade gjort SHL till en magisk liga

Är det dags för förändringar inom svensk ishockey? Sportbibeln listar nedan 10 saker som hade kunnat göra SHL till en helt magisk liga.

Sverige och dess idrottsrörelse förändras och förbättras hela tiden, vare sig det handlar om ishockey, ridsport eller handboll. Det gör att vi på Sportbibeln också vill testa att bestämma hur SHL egentligen borde formas i framtiden.

Det kanske kan låta som om vissa förslag är framtagna efter en lång fredagskväll på krogen, så ta inte varje bokstav och mening på allt för stort allvar.

Är alla våra förslag genomförbara i praktiken? Nej, kanske inte. Kommer vissa förslag få många fans att explodera? Ja, förmodligen.

Men vi kände att det är dags att röra om i den berömda grytan. SHL skulle må bra av en eller ett par förändringar och här finns i alla fall lite inspiration…

Stäng ligan

Till viss del har SHL i tysthet försökt stänga Sveriges högsta hockeyserie. Men frågan är om man helt enkelt inte skulle göra det helt officiellt och stänga den helt. Inga degraderingar, inga uppflyttningar.

De 14 SHL-lagen, samt de lag vi presenterat ovan utgör det nya SHL där klubbar kan samla ihop betydligt mer ekonomiska resurser, jobba med trejder och öka rivaliteter lagen emellan.
Förslaget har mötts av blandade reaktioner, där den negativa sidan mestadels inte helt oväntat kommit från de hockeyallsvenska klubbarna.

Konferensspel

I dag finns det 14 lag i SHL, men vi hade gärna sett fler. I stället för att lag som inte ligger i närheten geografiskt, exempelvis Malmö och Skellefteå, skapar SHL i stället två konferenser likt i NHL. De geografiskt nära lagen söderut möter varandra fler gånger och samma sak med de lagen som ligger längre norrut.
Varför skulle då detta vara en bra sak? En av de främsta anledningarna är rivaliteter. Att få möta sina geografiskt nära rivaler är för de flesta supportrar de roligaste matcherna. Dessutom kan detta ge liv åt betydligt fler tuffa och heta matcher, något som hade gynnat ligan i stort oavsett var i landet matchen i fråga spelas.

Uppflyttningar

För att skapa en tvådelad liga med två konferenser ska givetvis lag flyttas upp. Men vilka ska få privilegiet att göra de 14 nuvarande klubbarna sällskap i Sveriges främsta hockeyliga? Här får vi återigen ta rivaliteter och spridning i åtanke. Klassiska lag som AIK, Modo, Leksand och Björklöven flyttas upp, tillsammans med Timrå, Södertälje, BIK Karlskoga och Oskarshamn.

Som en extra joker får Hammarby också en plats.

IFK Göteborg Hockey

Historik är viktigt, därför kanske det här blir som att svära i kyrkan. Men rivaliteter inom svensk hockey tillför den där extra dimensionen till sporten. I många av de svenska storstäderna finns nu bara ett lag. Stockholm har Djurgården, Göteborg har Frölunda och Malmö har Redhawks. Därför borde rimligtvis Göteborg ha ett andra lag.

IFK Göteborg är en anrik förening i fotboll. Varför inte skapa en ytterligare sektion IFK Göteborg Hockey och skapa riktig rivalitet i hockeystaden på västkusten? Kanske kan Leif R Carlsson pumpa in några kronor om Crowns skulle läggas på is.

Tillåt trejder

I NHL är spelet bakom kulisserna minst lika viktigt som det på isen. Spelare ska in, lönetaken ska justeras och framtiden ska byggas. Ett trejdsystem hade kunnat göra SHL än mer spännande – och även fast vi i Sverige tar en förkärlek till klubblojalitet hade det kunnat göra underverk.

Visst, för att trejder ska bli en verklighet hade SHL mest troligt behövt offentliggöra löner och ha en egen draft för att det skulle fungera. Men med en stängd liga med 24 lag hade ett trejdsystem varit intressant och helt klart genomförbart.

Tvångsflytta Rögle till Malmö

Givetvis hade detta inneburit konsekvenser för Ängelholm, men ta det med en nypa salt. Skånederbyt mellan Rögle och Malmö brukar alltid innebära heta matcher. Så varför inte se till att Malmö får två lag genom att tvångsflytta Rögle till Malmö och skapa Malmö FF Hockey.

Frågan man får ställa sig är om Malmö, och Göteborg som ovan, är tillräckligt stort för två lag? Så klart de är.

Skrota 51%

Föreningsdemokrati är kanske den kraft inom idrotten som definierar svensk idrott allra mest. Det är medlemmarna som ska bestämma vad som är bäst för klubben och demokrati är satt på en piedestal. Men hur hade det sett om vi istället sneglat på det ekonomiska, genom att skrota 51%-regeln.

Inte bara hade det gett en stor ekonomisk skjuts till samtliga föreningar. Dessutom hade vi mest troligt få se bättre spelare, en bättre liga och ett ökat publikintresse.

Slagsmål ger bara fem min (inget game)

Det här är en fråga som debatterats fram och tillbaka i många år. Hör slagsmål till ishockeyn? Och bör en hård crosschecking mot huvudet på isen liknas som en misshandel som överallt annars i samhället?
Det är en svår fråga med många olika svar beroende på var man står. Men att låta spelare få en femminutersutvisning i stället för att få game vid ett slagsmål hade varit genomförbart. Antal slagsmål hade mest troligt blivit fler, men samtidigt hade möjligen det fula spelet blivit mindre.

Frågan har diskuterats i flera år hos Hockeyligan där man vill närma sig NHL i frågan. Kanske kan det bli verklighet inom en snar framtid.

Talangerna måste stanna tills de är 21

Svenska klubbar, både på SHL-nivå och mindre klubbar, jobbar hårt och lägger stora resurser på att få fram hockeyns nya storstjärnor. Att bedriva en ungdomsverksamhet är kostsamt – och därför vore det inte mer än rätt att klubbarna får nyttja dessa på seniornivå. I dagsläget kan en svensk spelare som tingas i NHL-draften lämna för spel i Nordamerika redan innan han fått körkort. Så rimligen vore det mer rättvist om de svenska spelarna inte fick åka över innan de är 21.

För det första hade den svenska publiken kunnat få se morgondagens stjärnor betydligt mer, vilket hade ökat intresset i allmänhet. Dessutom hade vi kunnat få se fler spelare som är mogna nog att ta klivet till NHL. I dagsläget finns det 41 svenskar som spelar i farmaligan AHL varav 15 av dem är 21 år eller yngre. Bara de 15 spelarna ensamma hade höjt SHL:s status markant.

NHL är kungen av hockeyns globala rike. Det kan vara dags att stå upp för oss själva.

Ta bort 85% av all reklam

Att reklam är viktigt för att en klubb ska gå runt är ingen hemlighet. Men att klubbarnas tröjor ska se ut som en julgran där reklamspottarna är julgranskulor (Frölunda?) känns inte roligt alls. Rena snygga tröjor är något av det finast som finns (titta bara på NHL) och att få bort den mesta reklamen hade varit magiskt.

Klart är att klubbarna då måste få intäkter på andra håll. Men hade man stängt ligan och tillåtit privata investerare att köpa en klubb hade det med största sannolikhet inte varit ett problem.

LÄS MER: Kåbergs förslag för att stävja fult spel i SHL: ”Fler slagsmål tar bort fulsmällarna”

BEST GOALS OF SHL 2016/17 |HD|

Exit mobile version