Kåbergs förslag för att stävja fult spel i SHL: ”Fler slagsmål tar bort fegsmällarna”

Emil Kåberg tvekade inte att ta en fajt om det behövdes.
Och 39-åringen skulle inte ha något emot om det var fler slagsmål i dagens SHL.
– Dels för att få igång sega matcher och dels för att stävja fult spel. Nu behöver ingen stå till svars om man gör något fegt, säger Kåberg till Sportbibeln.

Emil Kåberg spelade nio säsonger i SHL, åtta med Färjestad samt en med Örebro, och han gjorde sig känd som en spelare som spelade väldigt tufft. På sina 398 SHL-matcher hade han totalt 856 utvisningsminuter.

Kåberg, som numera är materialförvaltare i Örebro, tvekade inte att ta en fajt. Söker man på hans namn på Youtube dyker en hel del slagsmål upp. Bland annat det mot Andreas Lilja under säsongen 2004/05.
– Det blev inte mycket till fajt. Han ramlade över mig. Så det blev inte mycket fajt, säger Kåberg och fortsätter:
– Det var under lockoutåret. Det var inte avstängningar på samma sätt som det är nu. Det blev några fajter på den tiden, och jag tycker det skulle vara så i dag också. Både för att få bort de fega smällarna och för att få avslagna matcher att tända till lite.

”Måste få vara lite känslor”

Kåberg fortsätter:
– Sedan ska vi ju vara förebilder och jag förespråkar inte att man ska slåss hela tiden, men jag tror ungdomar kan skilja på vad man själv kan göra och var som händer då och då på SHL-nivå, säger Kåberg.

Men du menar att man skulle tillåta det mer för att få igång avslagna matcher?
– Dels för att få igång sega matcher och få laget att tända till, och dels för att stävja fult och fegt spel. Nu behöver ingen stå till svars om man gör något fegt, förutom om du kanske för en avstängning.
– Sedan vill jag som sagt inte förespråka att det ska vara mycket mer slagsmål, men spelarna får ju knappt tjafsa utan att domarna ska komma och det tycker jag helt fel. Det måste få vara lite känslor, säger Kåberg.

Här är Kåbergs fight med Lilja från lockoutsäsongen:
 

 
LÄS MER: Stjärnan rasar över armbågsattacken: ”Gick över gränsen”.