Linus Ullmark är NHL:s bästa målvakt – tredje svensken någonsin att vinna: ”Det är enormt stort”

Linus Ullmark är NHL:s bästa målvakt – tredje svensken någonsin att vinna: ”Det är enormt stort”

Sverige har fått sin tredje Vezina Trophy-vinnare.
Linus Ullmark blev utsedd till NHL:s bästa målvakt i natt.
– Att nämnas i samma mening som Pelle Lindbergh och Henke är enormt, säger han.

Linus Ullmark är inte direkt ny i NHL, men han har aldrig gjort sådana avtryck som han gjort den här vintern. Han storspelade säsongen igenom för rekordlaget Boston Bruins, och i natt kom belöningen.

Prisad i natt

Ullmark vann totalt 40 matcher den gångna säsongen, hade en räddningsprocent närmare 94(!), och kom etta i NHL när det kommer till insläppta mål i snitt, räddningsprocent och vinster. I natt blev han, som tredje svensk genom tiderna, utsedd till NHL:s bästa målvakt, efter att Pelle Lindbergh (1985) och Henrik Lundqvist (2012).

Boston Bruins hockey player Linus Ullmark poses after winning the William M. Jennings Trophy at the NHL Awards, Monday, June 26, 2023, in Nashville, Tenn. (AP Photo/George Walker IV)

Ullmark pratade redan innan NHL Awards att det var overkligt för honom att nomineras, och i natt var lyckan enorm.

– Vi har bara haft två svenska vinnare genom historien. För mig att vara i den här positionen är enormt, säger han till NHL:s hemsida.

LÄS MER: Erik Karlsson är världens bästa back – vann det allra mäktigaste priset i natt: ”Jag har ännu mer att ge”

Hyllningen till ikonerna

Och att det är just Henrik Lundqvist och Pelle Lindbergh som är de tidigare vinnarna betydde ännu mer.

– De är två stora inspirationer i Sverige, Pelle och Henrik. Att ens nämnas i samma mening som de två är ärande och väldigt roligt för mig, säger han.

Linus Ullmark, NHL
Boston Bruins goaltender Linus Ullmark celebrates at the end of the team’s NHL hockey game against the Washington Capitals, Wednesday, Oct. 12, 2022, in Washington. The Bruins won 5-2. (AP Photo/Nick Wass) VZN122

Linus Ullmark gjorde dessutom ett mål under den gångna säsongen, som den 13:e målvakten i NHL-historien, men det är för räddningarna och vinsterna som han prisas. Och faktumet att han nu fått sitt stora genombrott som 29-åring säger mycket om honom.

– Jag har alltid vetat att jag kan stoppa puckar. Men det är annorlunda när allt plötsligt faller på plats. Att spela med det laget som jag gjort den här säsongen har varit speciellt, säger han.

LÄS MER: Erik Karlsson får hela hockeyvärlden att bryta ut i asgarv – med de skönaste orden om sin framtid