Erik Karlsson är världens bästa back – vann det allra mäktigaste priset i natt: ”Jag har ännu mer att ge”

Erik Karlsson är världens bästa back – vann det allra mäktigaste priset i natt: ”Jag har ännu mer att ge”

En historisk säsong.
I natt prisades Erik Karlsson.
Svensken tilldelades Norris Trophy för tredje gången i karriären.
– Jag har mer att ge, säger han.

Sedan flytten till San Jose Sharks för några år sedan har Erik Karlsson varit uträknad och stundtals hånad. Han har varit en av de bäst betalda spelarna i hela NHL, men har inte riktigt fått spelet att stämma. Men vintern var någonting helt annat.

Prisades i natt

Erik Karlsson blev den första backen på 30(!) år att nå 100 poäng i NHL, och detta trots att han spelade i ett San Jose Sharks som tidigt var helt uträknade från slutspel. Karlsson var superfavorit att tilldelas Norris Trophy, priset till ligans bästa back, i natt – och mycket riktigt blev det så, och det var inte ens nära något annat utfall.

San Jose Sharks hockey player Erik Karlsson poses after winning the Norris Trophy at the NHL Awards, Monday, June 26, 2023, in Nashville, Tenn. (AP Photo/George Walker IV)

Erik Karlsson fick totalt 123 av totalt 196 möjliga förstaplats-röster, och tilldelades priset före New York Rangers Adam Fox, och Colorados Cale Makar.

– Jag mår verkligen bra just nu och jag är förväntansfull över var jag befinner mig just nu, säger Karlsson efter vinsten.

– Hur mycket jag än försöker vara här och nu så blir jag lycklig av att tänka tillbaka på det som varit. Det jag kanske har saknat tidigare är att uppskatta att spela hockey. Jag älskar det verkligen. Jag älskar vad jag gör, och det visade jag den här säsongen.

LÄS MER: Erik Karlsson får hela hockeyvärlden att bryta ut i asgarv – med de skönaste orden om sin framtid

Orden om framtiden

Totalt blev det 101 poäng på 82 spelade matcher för Karlsson, vilket ledde till en elfteplats i NHL:s poängliga. I spel fem-mot-fem var Karlsson fyra i ligan.

– Vad han gjorde den här säsongen, att han lyckas vara topp fem i fem-mot-fem… han gjorde så många saker som är på en enorm elitnivå. Jag är inte förvånad att han vinner, säger Sharks tränare David Quinn.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson looks on during the third period against the Los Angeles Kings during an NHL hockey game in San Jose, Calif., Monday, Jan. 17, 2022. (AP Photo/Darren Yamashita)

Erik Karlsson lär inte spela i Sharks kommande säsong. Rykten gör gällande att han vill till ett lag som kan utmana om Stanley Cup, och då Sharks inlett en ombyggnadsfas är man öppna för att trejda Karlsson.

– Jag hade ett fantastiskt år och jag kände mig verkligen bra hela vägen, men jag känner att det finns mer att ge. Det är det som gör mig så förväntansfull, säger han.

LÄS MER: Erik Karlssons första ord om NHL-flytt – avslöjar nu sanningen om framtiden: ”Vi vet alla om det”