Leksandstränaren Björn Hellkvists kontroversiella utspel – vill tillåta fajter i SHL: ”Jag tycker att…”

Björn Hellkvist har hamnat i strålkastarljuset senaste veckan.
Nu kommer han med nytt kontroversiellt utspel – om SHL-fajter.
– Jag tycker att med fördel kan vi ha fighting i svensk ishockey, säger han till SportExpressen.

Efter SHL-matchen mellan Frölunda och Leksand i helgen hamnade tränaren Björn Hellkvist i strålkastarljuset. Efter att han rasat mot Joel Lundqvists tackling på Peter Cehlárik.

Hellkvists ord

Hellkvist var rejält irriterad i en intervju med C More efter situationen.
– Jag tycker vi är ute på jävligt tunn is i svensk hockey när vi godkänner att man tar bort målskyttar, framspelare och dyra importer som gör det så jävla bra. Det är inte okej. Då får det vara öga för öga och tand för tand. Vill vi ha hit goons och fajters? Inte fan vet jag, sa Leksandstränaren i intervjun.

Björn Hellkvist, SHL
210204 Leksands tränare Björn Hellkvist under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Leksand den 4 februari 2021 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0037

Han vägrade sedan att dyka upp på presskonferensen efter matchen och 44-åringen har inte uttalat sig sedan dess.
– Kollisionen är det inget fel på, problemet är att Peter inte är tacklingsbar. Han blir tacklad när han inte kan förvänta sig att bli det. De som säger att spelare måste vara beredda på att ta emot en tackling, säger jag: ”Ja, när man har pucken”. Du kan inte åka runt och spänna emot när du inte har pucken, du kan inte skydda dig på det sättet. Då är det mer amerikansk fotboll man spelar, säger han i en intervju med SportExpressen.

Fajter i SHL

Hellkvist vill förtydliga att han inte vill smutskasta Lundqvist på något sätt utan vill se till den stora bilden för vad som tillåts eller inte i svensk hockey. Sedan öppnar Leksandstränaren för en minst sagt kontroversiell fråga – nämligen fajter i SHL.
– Jag är inte ute efter att en Frölundaspelare ska tackla en Leksandsspelare, och sedan ska vi slåss. Det är jag inte ute efter. Jag är ute efter vetskapen att om jag levererar en ful tackling som otvivelaktigt bryter mot regelboken, då kommer jag få stå till svars för det. Därför levererar jag inte den tacklingen. Dit vill jag komma, säger han till kvällstidningen.

SHL
210206 Oskarshamns Adam Janosik och Skellefteås Andreas Wingerli i bråk under ishockeymatchen i SHL mellan Oskarshamn och Skellefteå den 6 februari 2021 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0048

På en direkt fråga erkänner Björn Hellkvist att han kan tänkas sig att tillåta fajter inom svensk hockey.
– Vi har en regelbok som alla måste anpassa sig utefter, som inte tillåter fighting. Då ska vi inte ha det. Jag tycker däremot att med fördel kan vi ha fighting i svensk ishockey, utan att det blir några skadeföljder och fler hjärnskakningar. Titta på hur det ser ut i NHL, säger Hellkvist i intervjun.

LÄS MER: Otäcka bilderna på svenske stortalangen i nya krisförlusten – när Elias Pettersson bjöd på raket

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!