Leksandsspelarnas fina gest för att rädda klubben – sänker sina löner: ”Vi vill hjälpa”

Leksand sänker nu spelarlönerna för att rädda ekonomin.
Till en början gäller sänkningen för resten av 2020.
– Vi spelare förstår att det är tuffa tider och vi vill hjälpa föreningen med det vi kan, säger lagkaptenen Patrik Zachrisson.

Det är kärva tider för hockey-Sverige som tvingas spela inför bara 50 åskådare på läktarna. Regeringen fortsätter att skjuta på sitt beslut om att öka publikkapaciteten till 500, vilket innebär att SHL-klubbarna blöder ekonomiskt.

Leksand agerar

Nu väljer Leksand att agera för att rädda upp ekonomin på grund av coronavirusets påverkan. Leksands spelare har gått med på att sänka sina löner fram till den 31:a december, till att börja med.
– Vi arbetar hela tiden noggrant med vår ekonomi, inte minst i dessa tider. Här och nu mår Leksands IF helt okej ekonomiskt, men givetvis finns en stor oro för framtiden om den här situationen håller i sig över tid. Vi jobbar hela tiden med olika scenarier och prognoser för att ta oss ur coronapandemin. Allt vi gör på daglig basis påverkar oss, och att vi nu får hjälp av spelartruppen med att lätta de löpande kostnaderna påverkar vår likviditet både på kort och på lång sikt. Vi är väldigt ödmjuka och tacksamma för spelarnas samarbete i det här, säger klubbens vd Andreas Hedbom i ett pressmeddelande.

Leksand, SHL
201008 +l´spelarna deppar efter förlust under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Växjö den 8 oktober 2020 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0007

Sammanlagt innebär spelarnas lönesänkningar att Leksand kan spara miljonbelopp. I dagsläget är lönerna SHL-klubbarnas största kostnader och med uteblivna publikintäkter blir det extra tufft.
– Vi i spelartruppen förstår att det är tuffa tider, och vi vill hjälpa föreningen med det vi kan. Hela situationen som råder är såklart tråkig, men det gäller att hitta de positiva delarna i det hela. Vi pratar öppet i laget om vad alla tycker och tänker, vilket gör att vi också kommer ihop mer som grupp. Vi gör någonting tillsammans för föreningen och för supportrarna, och sådana saker bygger gruppen på ett bra sätt när vi hittar positiva saker och ställer upp tillsammans, säger lagkapten Patrik Zackrisson i ett uttalande.

”Jättefint sätt”

Leksand har sedan tidigare korttidspermitterat spelare, ledare och kanslipersonal. Allt för att hålla nere kostnaderna under dessa oroliga tider.
– All personal i Leksands IF oavsett roll ställer upp på ett jättefint sätt. Oavsett om man är spelare eller ledare, eller jobbar på kontoret eller med fastighetsdriften, har man visat att man verkligen bryr sig om föreningen. Stödet vi upplever från partners och säsongskortsinnehavare betyder oerhört mycket för Leksand, och jag vill även verkligen tacka de som stöttat oss genom stödbiljetter under inledningen av säsongen. Det känns verkligen som att alla gör det man kan med ett gemensamt mål, att bygga ett starkt Leksands, säger vd:n Hedbom.

Leksand, SHL
201008 Leksands Otto Paajanen deppar efter 0-2 under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Växjö den 8 oktober 2020 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0007

Tidigare i veckan kom även beskedet att Djurgårdens spelare avstår bonusen under säsongen, som inkluderar slutspel, poäng eller istid. Vilket innebär att klubben sparar flera miljoner kronor.

LÄS MER: SHL-stjärnans jättekritik efter regeringens nya publikbesked: ”Horribelt – fullsmetat på Stureplan”

Få våra nyhetsbrev!