Leksands enorma kassaklirr – får nu flest pengar av alla SHL-klubbar: ”Aldrig varit med om liknande”

Leksand har tappat sex(!) spelare till NHL.
Det innebär ett rejält klirr i kassan.
– Klart att det är positivt med pengar, säger general manager Thomas Johansson till Aftonbladet.

Leksand gjorde en kanonsäsong och var nöjda med truppen man satt på när SHL tog slut i våras. Men de senaste veckorna har mängder av spelare lämnat, och totalt kan general manager räkna in hela nio spelare som skrivit på för andra klubbar.

Enorma kassaklirret

Att man skulle tappa Max Veronneau var ingen större skräll, då han var hela SHL:s kanske bästa spelare den gångna säsongen – men utöver stjärnan har hela fem spelare skrivit på för NHL. Det rör sig om Calle Själin, Emil Heineman, Isak Rosén, Nils Åman och Filip Cederqvist som samtliga kommer testa lyckan i Nordamerika.

220328 Leksands Oskar Lang jublar efter 2-1 tillsammans med Mikael Ruohomaa och Patrik Norén under åttondelsfinal två i SHL mellan Leksand och Oskarshamn den 28 mars 2022 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Det innebär ett rejält klirr i kassan för Dala-laget. Totalt får man, som en följd av alla NHL-kontrakt som skrivits av spelare i klubben, hela 16 miljoner kronor, skriver Aftonbladet. Det är flest av samtliga i SHL.

– Killarna som försvinner i de här unga åldrarna är oftast inte våra dyraste spelare. Och ska vi rekrytera in spelare med motsvarande förväntad leverans från vissa av killarna den här säsongen så är det klart att det kommer bli bra mycket dyrare. På något sätt kan det vara en plus-minus-noll utifrån vad man tappar och i sådana fall ska rekrytera in, om man nu siktar på det övre skiktet. För de här killarna är på väg att verkligen slå igenom och då vill man gärna ha med dem både ekonomiskt och sportsligt. Klart att det är positivt med pengar, men det är inte så att vi badar i ett överflöd, säger Johansson till tidningen.

”Har aldrig hänt förut”

Men i övrigt är det bråda dagar för Thomas Johansson. Han hade inte räknat med många spelartapp, utan att han snarare skulle ”finlira med någon enstaka plats”. Han säger att han aldrig upplevt något liknande.

– Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Jag hade kunnat tänka mig att Max (Veronneau) skulle försvinna, det var en stor chans. Sen fanns det väl någon till som jag kände ”absolut, så kan det bli”. Men att det skulle bli sex i slutändan låg jag inte och funderade på i april direkt.

220305 Leksandssupporter jublar efter ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Leksand den 5 mars 2022 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Thomas Johansson känner dock mest glädje över alla spelare som faktiskt lyckats.

– Det är roligt för hela Leksand som organisation. Det var inte länge sedan vi var i hockeyallsvenskan och nu har vi helt plötsligt sex killar som skriver på i NHL. Jag tror aldrig det hänt i Leksands historia. Så jag är otroligt stolt över jobbet som klubben lägger ned och otroligt glad för killarna.

LÄS MER: Avslöjar nu SHL-klubbens häftiga värvningsbomb – storstjärnorna återvänder till svensk hockey