Legendaren ”Ankan” Parmströms kamp för livet – efter 7 veckor på sjukhus: ”Jag förlorade flera liter blod…”

Han är en legendar inom svensk hockey.
Nu öppnar Anders ”Ankan” Parmström upp om den stora mardrömmen.
– Jag förlorade litervis med blod, låg på operationsbordet i timmar, säger han till Sportbladet.

Under åren 1981-1984 var Anders ”Ankan” Parmström förbundskapten för Tre Kronor. Där den främsta meriten blev ett OS-brons 1984.

Parmströms skräck

De flesta minns ändå legendar ”Ankan” som en ikonisk expertkommentator. Tillsammans med parhästen Arne Hegerfors har duon förgyllt många hockeymästerskap genom åren.

Anders "Ankan" Parmström
200127 Anders Parmström anländer till Idrottsgalan 2020 den 27 januari 2020 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / Bildbyrån / COP 234

Nu öppnar Parmström upp om den stora mardrömmen när 78-åringen kämpade för sitt liv i höstas. En rutinoperation på sjukhuset i Västerås ledde till hans livs tuffaste kamp.

”Jag minns inget…”

Hockeylegendaren var på sjukhuset för att opereras på grund av ett bråck på stora kroppspulsådern i buken. Men under operationen gick det hål i en större ven.
– Jag förlorade litervis med blod, låg på operationsbordet i timmar och sedan på intensiven i åtta dygn. Jag minns inget av det där själv, utan det är min fru och mina barn som berättat, säger han till Sportbladet.

Anders "Ankan" Parmström
180115 Anders Parmström med sällskap under Idrottsgalan den 15 januari 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Vad som bara skulle bli några dagar blev till flera veckor på sjukhuset efter skräckoperationen.
– Ja, det blev komplikationer med blodcirkulationen i ett ben och så fick de börja skära där också. Det var till och med snack om att amputera. Så det var några oroliga dagar där i höstas. Och jag fick ligga kvar i sju veckor, säger han till kvällstidningen.

Parmström håller fortfarande på att återhämta sig från mardrömmen. Han är klar i huvudet men har fått lära sig att gå igen.
– Ja, det är en jäkla skillnad mot när jag kom hem första gången. Musklerna försvinner snabbt när du blir liggande så där länge. Och det som tar stryk är balanssinnet. Men nu går jag ut med hunden, även om det inte blir några längre promenader, säger han i intervjun.

LÄS MER: När NHL-legendaren tappade det fullständigt – och ville slå Arne Hegerfors på käften