Känslosamma hyllningen till Henrik Lundqvist i natt – prisades efter nära vännens död: ”Det har varit tufft”

Känslosamma hyllningen till Henrik Lundqvist i natt – prisades efter nära vännens död: ”Det har varit tufft”

Han förlorade en nära vän i ALS förra veckan.
I natt hyllades Henrik Lundqvist på en stor gala i New York.
Svensken tilldelades Lou Gehrig Sports Award för att ha samlat in pengar till ALS-forskning.
– Det var tufft att uppleva det här, säger han.

Det var under förra veckan som Henrik Lundqvists vän, Chris Tschupp, gick bort efter en fyra års lång kamp mot Lou Gehrig’s Disease. Sjukdomen benämns även ofta som ALS, och det är samma sjukdom som Börje Salming diagnostiserats för hemma i Sverige, vilket fått hela hockeyvärlden att skicka sina tankar och stöd.

Henke prisades

Henrik Lundqvist har under åren samlat in mängder av pengar till ALS-forskningen, och varit på plats under flera galor och välgörenhetsevent. Chris Tschupp spelade i NHL och Calgary Flames under 90-talet, och jobbade därefter som modell. Vänskapen med Lundqvist stäcker sig långt tillbaka, och det var en känslosam Lundqvist som i natt var på plats under Lou Gehrig Sports Award i New York, då han prisades för sina insatser.

211221 Henrik Lundqvist under en pressträff med GoCo Activ den 21 december 2021 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Henrik Lundqvist höll även ett känslosamt tal, och i samband med det rullade en video som visade upp lite av Tschupps sista tid i livet.

– De senaste tre och ett halvt åren har varit tuffa. Att se en nära vän tvingas genomleva en sådan svår sjukdom och vara medveten om hur det kommer att sluta och drabba honom och hans familj. Det var tufft att uppleva. Men jag är glad att jag är här ikväll av så många anledningar, speciellt för Chris. Tanken var att han skulle vara på plats här ikväll, sa Lundqvist i sitt tal, enligt Expressen.

LÄS MER: Familjen Salmings fina hyllning till svenska vården – efter nya beskedet om Börje: ”De är fantastiska”

Salming till Toronto

På palts på galan var flera andra stora NHL-profiler, däribland Pat LaFontaine och Gary Bettman, chef över hela NHL. Den sistnämnde prisades även han för sitt livslånga arbete med att samla in pengar till forskning mot sjukdomen. I november lär ALS uppmärksammas ännu mer i NHL-sammanhang, då det snart är dags för Hall of Fame-helg i Toronto.

210820 Henrik Lundqvist under en pressträff där han meddelar att han avslutar karriären den 20 augusti 2021 i Göteborg. Foto: Jonas Andersson / BILDBYRÅN

Tanken är då att Börje Salming kommer vara på plats, och många räknar med att han kommer hyllas på liknande sätt som under Canada Cup på 70-talet. Börje Salming har med sin ALS förlorat talförmågan och tvingas nu sondmatas. Ett glädjebesked för familjen Salming är dock att man fått klartecken för mer vård i hemmet.

LÄS MER: Börje Salming lämnar landet – nya avgörande beskedet för ALS-sjuke hockeyikonen: ”Det är på den nivån”