Familjen Salmings fina hyllning till svenska vården – efter nya beskedet om Börje: ”De är fantastiska”

Familjen Salmings fina hyllning till svenska vården – efter nya beskedet om Börje: ”De är fantastiska”

Börje Salming gör sig redo att lämna Sverige.
Samtidigt har familjen fått klartecken för mer vård på hemmaplan.
– Det är precis så här man vill att det ska vara, säger Pia Salming till Expressen.

Börje Salming har fått hockeyvärldens tankar och stöd under sin kamp mot nervsjukdomen ALS. Det var tidigare under hösten som Börje, tillsammans med sin fru Pia, i en stark intervju med Expressen berättade om hur tufft det är just nu. Börje Salming har förlorat större delen av talförmågan, och tvingas dessutom sondmatas.

Familjens hyllning till vården

I intervjun berättade Pia och Börje om de svårigheter som finns. Bland annat om medicinen från Kanada som Börje behöver stoppats i tullen, och man riktade dessutom stor kritik mot vården av Börje, och det faktum att han inte tilldelats någon personlig assistent, då han är över 65 år. Men nu kommer positiva besked för familjen. Salming ska snart åka till Kanada och Toronto då det är Hall of Fame-helg, och då det är tillåtet att ta med medicin in till Sverige, till skillnad mot att den skickas in, så kommer ingenting kunna stoppa det den här gången.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Men dessutom så har Börje och familjen nu fått betydligt förbättrad vård hemma i Sverige. Efter all kritik har nu, enligt Expressen, ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) tagit över vården.

– De gör de här sakerna med inhalator, hostmaskin och slemsug och sånt. Så de har gått om varandra i team och lärt upp varandra. När man väl har fått dem inkopplade och de gör de här sakerna är de fantastiska, säger Pia Salming till Expressen.

LÄS MER: Börje Salming lämnar landet – nya avgörande beskedet för ALS-sjuke hockeyikonen: ”Det är på den nivån”

”Så man vill att det ska vara”

Pia Salming menar att det var precis vad som behövdes, då kommunens hemtjänst inte har alla kvalifikationer som krävs. Och även Börje Salming ska reagera positivt till den stora förändringen.

– Det är läkare, det är kuratorer, sjukgymnaster, logoped. De kommer hit, de är supersmidiga och jättetrevliga, och bryr sig om Börje. Och han tycker det är skönt, och gör tummen upp när de kommer, säger Pia Salming.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Pia Salming var stenhård i kritiken mot vården i den första intervjun med Expressen, och kritiken har även kommit från Börjes bror, Stig Salming, som även han menat att det är bedrövligt att Börje inte haft rätt till assistans. Nu hyllar dock Pia hur vården i hemmet fungerar.

– Det är precis så här man vill att det ska vara, säger hon.

LÄS MER: Frida Karlssons vågade ord till Bianca Ingrosso – som får alla att skratta hejdlöst: ”Inte som Bianca…”