Börje Salming lämnar landet – nya avgörande beskedet för ALS-sjuke hockeyikonen: ”Det är på den nivån”

Hela hockeyvärlden håller tummarna för Börje Salmings välmående.
Nu kommer ett nytt avgörande besked för svenske hockeyikonen.
När 71-åringen gör sig redo för att lämna Sverige, rapporterar SportExpressen.

Stödet och kärleken till Börje Salming har varit enorm efter beskedet att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Men vid sidan av svenska folkets stora omtanke så har Börje och frun Pia Salming fått kämpa med vården och att få tag i rätt medicin.

Börje till Kanada

Nu kommer två avgörande besked som är ljusglimtar för familjen Salming i den tuffa vardagen med ALS. Börje och Pia förbereder sig nämligen på att lämna Sverige och flyga till hockeyikonens andra hemland Kanada inom kort.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Om en vecka sker den årliga Hockey Hall of Fame-helgen i hockeyns hemstad Toronto. Då kommer bland annat svenska legendarerna Daniel Alfredsson, Henrik Sedin och Daniel Sedin att hyllas och få sina namn inskrivna i anrika Hall of Fame.

LÄS MER: Första bilden på Börje Salming i nya tv-serien om hockeyikonen – och folkkära svensken får stor roll

”Tummen upp”

Då kommer även Börje Salming att vara på plats i förra hemstaden Toronto, där han fortfarande är så oerhört älskad efter sina många år i Maple Leafs. Det är ambitionen, om allt går som det ska.
– Vi har sagt så här: För varje dag Börje ger tummen upp för att åka, då är hela familjen fast besluten att åka. Säger han dagen innan att han inte vill åka, då åker vi inte. Det är på den nivån vi ligger, säger Pia Salming till SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Planen är att hålla låg profil och inte skapa onödig stress för Börje. Och även hans barn ska följa med till Kanada för att hjälpa till och för att familjen ska vara samlad.
– Resan ska bara vara för familjen, vi kommer inte släppa in någon. Vi vet inte hur mycket han kommer vilja delta eller så, vi får ta det dag för dag, helt enkelt, säger Pia Salming i intervjun.

Salmings stöd

Dessutom kommer resan till Nordamerika innebära att Börje Salming kan få sin efterlängtade bromsmedicin. 71-åringen kommer att få en uppsättning skickad till hotellet i Toronto och kan sedan föra med sig medicinen hem till Sverige utan problem.

LÄS MER: Fotbollsikonernas vackra stöd till Börje Salming – fina gesten tillsammans: ”Jag känner Börje, det är hemskt”

Pia Salming berättar också att det har löst sig med mer vård på hemmaplan för hockeyikonen. Nu får familjen stödet och hjälpen som de efterfrågat i form av avancerad sjukvård i hemmet, även kallat ASIH.
– Det är läkare, det är kuratorer, sjukgymnaster, logoped. De kommer hit, de är supersmidiga och jättetrevliga, och bryr sig om Börje. Och han tycker det är skönt, och gör tummen upp när de kommer. Det är precis så här man vill att det ska vara, säger hon till kvällstidningen.