Fotbollsikonernas vackra stöd till Börje Salming – fina gesten tillsammans: ”Jag känner Börje, det är hemskt”

Börje Salmings hälsa har berört miljontals svenskar.
Nu har flera fotbollsikoner gjort sitt för att hjälpa till.
– Jag känner Börje och tycker det är hemskt, säger Anders Limpar till SportExpressen.

Det var i somras som beskedet kom att Börje Salming drabbats av den hemska nervsjukdomen ALS. Sedan dess har det gått väldigt snabbt för 71-åringen och hälsan har försämrats avsevärt.

Ikonerna samlades

Hockeyikonen har instiftat en alldeles egen stiftelse för att främja forskningen om ALS och senaste veckorna har många bidragit med pengar i kampen mot den tuffa sjukdomen som drabbar tusentals svenskar. Nyligen samlades ett gäng fotbollsprofiler och legendarer för att göra sitt och samla in pengar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

I slutet av oktober anordnades ”För livet mot ALS”, en inomhusturnering där flera svenskar spelade fotboll för att uppmärksamma sjukdomen och samla in pengar till forskningen. Stora fotbollsnamn som Tommy Söderberg, Anders Limpar, Jesper Blomqvist, Markus Rosenberg, Daniel Andersson, Therese Sjögran, Marcus Allbäck, Lasse Granqvist, Jonas Eriksson och Anders Andersson med flera var på plats för turneringen.

LÄS MER: Börje Salmings läkares första ord om ikonens sjukdom – då kan ett botemedel komma: ”Det är väldigt tufft”

”Det är problemet”

De flesta anser att Börje Salmings historia har hjälpt till att många nu inser hur allvarlig sjukdomen ALS är och hur viktig forskningen är.
– Det är oftast det som är problemet, att det inte syns i media eller hörs. Det är ofta när du får någon som är drabbad av det som du sätter dig in i det. Det är klart att det är ett superarrangemang och bara kul att få vara en del av det, säger förre Malmö FF-hjälten Markus Rosenberg till SportExpressen.
– Att han går ut och berättar sin historia är så klart viktigt, eftersom han är en så stor profil och många kan se sig själv i honom som har samma sjukdom. Det betyder jättemycket för alla andra också att han går ut och berättar. Det var verkligen en ära att få vara med, säger Therese Sjögran.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tommy Söderberg, fotboll
221022 Tommy Söderberg under fotbollsmatchen i För livet cupen mot ALS mellan Malmölirare och Vilirare-ÖST den 22 oktober 2022 i Malmö. Foto: Mats Javerud / BILDBYRÅN / COP Cop 284 / MJ0019

Turneringen arrangerades av initiativtagaren Peter Bengtsson och har planerats under en längre tid. För två år sedan fick han sin egen ALS-diagnos och målet med fotbollsturneringen ”För livet mot ALS” var att samla in pengar till forskning och öka kunskapen om sjukdomen.

LÄS MER: SHL-profilens vackra hyllning till Börje Salming – avslöjar bortglömt minne som visar ikonens storhet

Med hjälp av Salmings historia och mod att öppna upp om sjukdomen kommer det bidra till att kunskapen om sjukdomen sprids.
– Det handlar om att hitta ett botemedel, eller i alla fall bättre bromsmediciner. Vad som sen gör det spelar ingen roll. Men det är klart att ett känt ansikte… Det är ungefär som med diabetes, när Peter Jihde fick det så blev det en gala på tv. Det fanns inte innan, säger Bengtsson till kvällstidningen.

Vad tycker du om det här fina initiativet för ALS-forskningen? Dela artikeln och visa andra!

Anders Limpar, fotboll
221022 Anders Limpar under fotbollsmatchen i För livet cupen mot ALS mellan Malmölirare och Vilirare-ÖST den 22 oktober 2022 i Malmö. Foto: Mats Javerud / BILDBYRÅN / COP Cop 284 / MJ0019