SHL-profilens vackra hyllning till Börje Salming – avslöjar bortglömt minne som visar ikonens storhet

SHL-profilens vackra hyllning till Börje Salming – avslöjar bortglömt minne som visar ikonens storhet

Hockey-Sverige har verkligen berörts av Börje Salmings hälsa senaste veckorna.
Nu kliver hans förre backkollega Peter Andersson fram med en vacker hyllning till en av svensk hockeys riktigt stora.
– Börje var något annat, mer som en halvgud, säger han enligt Hockeypuls.

Senaste veckorna har hyllningarna och stödet strömmat in för Börje Salming som kämpar mot tuffa nervsjukdomen ALS. Hela hockey-Sverige och även Nordamerika har slutit upp för att stötta en av Sveriges främsta hockeyspelare genom tiderna.

Förebilden Salming

71-åringen är verkligen en pionjär inom svensk hockey och många har vuxit upp med honom som den stora idolen och förebilden. Så även SHL-profilen Peter Andersson som växte upp i Örebro och hade en stor bild på Börje Salming hemma i pojkrummet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Andersson, SHL
210206 Brynäs tränare Peter Andersson under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Brynäs den 6 februari 2021 i Malmö. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0041

Hockeytränarens senaste jobb var i Börjes gamla klubb Brynäs, men Andersson fick sparken inför klubbens ödeskval mot HV71 säsongen 20/21. Sedan dess har 57-åringen gått utan jobb och det har varit tyst kring honom, men nu träder han fram igen för att hylla den som förtjänar det mest – nämligen Börje Salming.
– Han var ju närmast en myt, man kunde inte se NHL här hemma då, daglig rapportering fanns inte. Man visste bara att han var jäkligt bra, att han kunde mäta sig med legendarerna där borta. Och det gick historier om hur tuff och bra han var. Börje var den enda riktigt stora förebilden, i en klass för sig, säger han i en intervju med Hockeypuls.
– Börje var något annat, mer som en halvgud. När vi lirade landhockey ville ju alla vara Salming, det fanns ingen annan som var i närheten.

LÄS MER: Börje Salmings läkares första ord om ikonens sjukdom – då kan ett botemedel komma: ”Det är väldigt tufft”

Spelade med Börje

Peter Andersson minns också när han fick chansen att spela med sin stora idol i landslagströjan. 26 år gammal blev han uttagen till Tre Kronor för att göra sin allra första OS-turnering i Albertville 1992.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Peter Andersson
890419 Ishockey, VM, Sverige – Finland, 6-3: Anders Eldebrink, Börje Salming, Peter Andersson, Sverige, jublar efter mål. Foto: BILDBYRÅN / Hockeyvm89

Då fick han bilda backpar med 40-årige Börje Salming, som gjorde sin sista OS-medverkan för Tre Kronor. SHL-profilen, som tränat Örebro, Malmö och Brynäs, minns också ett särskilt ögonblick från OS i Albertville när hockeyikonen visade sitt stora hjärta och tog hand om sin yngre backkollega.
– Det var på invigningen, en stor grej att vara med om ett OS och allt runt omkring. Då kom Börje och sa till mig att ”jag sitter bredvid dig, Peter, vi är ju ett backpar”. Så där satt vi, och jag minns att jag tänkte att det blir inte större än så här, om jag dör nu så är det okej, säger Andersson i intervjun och minns det med värme.

LÄS MER: Svensk hockey går samman i vackert beslut – så ska hela landet hjälpa Börje Salming: ”En av de främsta”

”Är fantastisk”

Massor av år senare återförenades även Peter och Börje långt bort från ishallarna när båda oväntat nog ställde upp i ”Fångarna på fortet”. Precis som i OS 1992 var de med i samma lag under tv-programmet.
– Det var en annan grej, otroligt kul och lättsamt. Börje är en fantastisk person, glad, trevlig, social – en väldigt varm människa som är lätt att umgås med och som är oerhört omhändertagande, säger Andersson och berättar om sina egna känslor när han fick höra om Salmings sjukdomsbesked.
– Jag har så klart läst om det, och det är verkligen otäckt. En vidrig sjukdom, och det verkar gå så jäkla fort också. Det känns konstigt också, för mig är Börje så totalt förknippad med energi, friskhet, och så dyker det här upp.

SHL har beslutat att tillägna hela omgång 21 till Börje Salming och ska samla in pengar till hockeyikonens egen stiftelse för att främja forskning om ALS.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950