Svensk hockey går samman i vackert beslut – så ska hela landet hjälpa Börje Salming: ”En av de främsta”

Börje Salming kämpar mot den hemska nervsjukdomen ALS.
Nu går svensk hockey samman för att hjälpa och stötta ikonen.
– Vi ser fram emot att uppmärksamma forskningsbehovet för ALS och uppmärksamma en individ vars insatser för svensk ishockey saknar motstycke, säger SHL:s VD Jenny Silfverstrand i ett pressmeddelande.

Han är en av Sveriges mest folkkära och framgångsrika idrottare genom tiderna. Just nu håller alla tummarna för ikonen Börje Salmings välmående.

Salmings kamp

Det var i augusti som beskedet kom att Tre Kronor- och NHL-legendaren drabbats av obotliga nervsjukdomen ALS. Redan då startades en stiftelse av Börje och frun Pia Salming för att samla in pengar till ALS-forskning, efter ett förslag från en vän till familjen.
– De var direkt positiva till idén. Det utvecklades sedan med att också på sikt kunna skapa ett Familjecenter, något de båda själv upplevt att det saknas, säger Karin Karlström, grundare av Börje Salming ALS-stiftelse.
– Sedan den dagen har både Börje och Pia varit engagerade och involverade med uppstarten av denna stiftelse där nu även Börjes dotter Teresa är med och är engagerad i stiftelsearbetet. Syftet är att bidra till forskning och utbildning samt att även kunna erbjuda stöd till anhöriga.

Börje Salming, hockey
170116 Börje Salming under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Redan när sjukdomsbeskedet kom i somras pratade svensk hockeys toppligor SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL ihop sig om att gemensamt hjälpa Börje Salmings stiftelse och samla in pengar till den så viktiga ALS-forskningen. De ville göra något fint och viktigt för 71-åringen som betytt så oerhört mycket för svensk hockey genom åren.

Ligornas stöd

Nu har ligorna beslutat sig för att tillägna hela omgång 21 till Börje Salming, för det berömda tröjnumret han hade under karriären. Tillsammans ska de, runt om i hela landet, kraftsamla för att få in så mycket pengar som möjligt till stiftelsen i hopp om att förbättra ALS-forskningen och hjälpa utsatta människor som kämpar precis som Börje och hans familj.
– Vi hade internt i ligan bestämt oss för att vika omgång 21 för Börje men ville göra det tillsammans med familjen Salming. Jag känner Karin Karlström sedan tidigare och det visade sig att vi ville samma sak så då gick det snabbt att få allt på banan vilket kändes väldigt positivt, säger Gabriel Monidelle, vd för HockeyAllsvenskan, i ett pressmeddelande.

SHL, hockey
221015 Husqvarna Garden inför ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Brynäs den 15 oktober 2022 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / COP 258 / AX0068

Då omgång 21 sker under den sista helgen i november för både HockeyAllsvenskan och SDHL kommer de stora gemensamma aktiviteterna och insamlingarna att ske under den helgen.
– Vi ser fram emot att tillsammans med SDHL, HockeyAllsvenskan, Börje Salmings stiftelse och hela hockeysverige uppmärksamma forskningsbehovet för ALS och uppmärksamma en individ vars insatser för svensk ishockey saknar motstycke, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand i pressmeddelandet.
– Om man ska prata om individer som betytt mycket för svensk ishockey är Börje en av de allra främsta så det känns självklart för vår del att stötta någon som gjort så otroligt mycket för sporten vi gemensamt älskar. Vi vill hjälpa till att sprida budskapet om behovet av forskning och uppmuntra supportrar att bidra med pengar till stiftelsen i Börjes namn, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef för SDHL.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Lidströms känslosamma möte med Börje Salming – så mår hockeyikonen idag: ”Han pratar med ögonen”

LÄS MER: Bianca Salmings starka ord om pappa Börje Salming – och hennes uppmaning till folket: ”Alla vill väl, men…”