Johan Garpenlöv erkänner efter stora VM-fiaskot – det saknade han i årets Tre Kronor: ”Hade gärna sett fler...”

Johan Garpenlöv erkänner efter stora VM-fiaskot – det saknade han i årets Tre Kronor: ”Hade gärna sett fler…”

Fiasko i VM.
Nu erkänner Johan Garpenlöv att han saknade vissa spelartyper i turneringen.
– Det är de tre typerna man gärna ser fler av i ett lag, säger han.

Tre Kronor är alltid en av guldfavoriterna när det kommer till hockey-VM, och det har länge varit otänkbart att Sverige inte ens tar sig vidare från gruppen i mästerskapet. Men i år blir det, för första gången sedan det här formatet infördes för 29 år sedan, ingen kvartsfinal för Sverige.

Erkänner nu

Efter förluster mot Danmark, Belarus och Tjeckien tidigare under turneringen så var Sverige piskade att ta åtminstone två poäng mot Ryssland i den sista gruppspelsmatchen, men efter en rysare som avgjordes på straffar blev det bara en poäng. Ett stort fiasko för Sverige, är samtliga överens om, men vad var det egentligen som gick snett?

210531 Victor Olofsson and Henrik Tömmernes of Sweden looks dejected after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Russia and Sweden on May 31, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Nu, dagen efter uttåget, så erkänner förbundskaptenen Johan Garpenlöv att han saknade flera spelartyper i sitt lagbygge.

– Det gör man med alla lag, man vill ha så bra spelare som möjligt, men gärna någon fler målskytt, som petat in någon puck. En ledande, drivande center som kunde leda laget framåt. Stora, starka defensiva backar som även kan spela framåt, men även spela på ledningar. Det är de tre typerna man gärna ser fler av i ett lag, säger han, enligt Expressen.

”Är ytterst ansvarig”

Johan Garpenlöv har dock svårt att sätta fingret på vilka förändringar han borde gjort när det kommer till just spelaruttagningar.

– Jag vet inte riktigt. Vi har tagit ut dessa på sportsliga skäl, jag vet inte hur många vi har på sidan om som är de spelartyper vi pratar om, som vi missat längs vägen, säger han.

210419 Sveriges Förbundskapen Johan Garpenlöv under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 19 april 2021 i Södertälje. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Samtidigt är Johan Garpenlöv ödmjuk i att han tar på sig ett stort ansvar kring att det blev som det blev under VM.

– Jag är ytterst ansvarig och jag har ett stort ansvar i det här. Det är jag som ska se till att spelarna följer riktlinjerna i det spelmässiga och få dem att prestera, göra sitt bästa och att de får information som gör att de lyckas, det är jag ytterst ansvarig för och det tar jag ansvar för, säger han.

LÄS MER: Oväntade ilskan efter SHL-värvningen – rasar efter skyttekungens beslut: ”Inte rimligt att göra så här”

Få våra nyhetsbrev!