Jättevändningen: Nu anmäls Joel Lundqvist för domarknuffen – efter långa krismötet

Domarna gör en helomvändning.
Efter ett längre krismöte anmäls nu Joel Lundqvist till disciplinnämnden efter att ha knuffat en linjedomare.
– Vi tar ett felbeslut på isen, säger huvuddomaren Mikael Sjöqvist till Sportbladet.

Det var i matchen mellan HV71 och Frölunda som Joel Lundqvist hamnade i en dispyt med motståndarbacken Emil Johansson. I samband med situationen delade han även ut en knuff i ryggen på linjedomaren Rickard Nilsson.

Krismötet

Den omtalade knuffen har sedan dess blivit rejält uppmärksammad i sociala medier och väldigt kritiserad. Många har höjt rösten för en anmälan till disciplinnämnden men varken domarna på isen eller situationsrummet har anmält Frölunda-kaptenen.

Joel Lundqvist, Frölunda
201029 Frölundas Joel Lundqvist under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Örebro den 29 oktober 2020 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0056

Vilket har väckt stor uppmärksamhet även inom domarkåren som i dag höll ett flera timmar långt krismöten, enligt Sportbladet. Efter det långa mötet har nu ett beslut tagits som blir en helomvändning.

Joel anmäls

Nu anmäls Joel Lundqvist till disciplinnämnden och riskerar avstängning vid fällande dom.
– Joels beteende är inte önskvärt. Ansvaret ligger helt på honom, inte på Emil (Johansson) eller linjedomaren. Det är ett beteende SHL inte vill bli förknippad med, säger huvuddomaren Mikael Sjöqvist till kvällstidningen och erkänner att han gjorde fel som inte bestraffade knuffen först.
– Det är helt mitt ansvar, jag gjorde en felbedömning. Vi gör fel på isen och nu tar vi vårt ansvar från domarkårens sida.

Joel Lundqvist, Frölunda
201210 Domare Mikael Sjöqvist pratar med Frölundas Joel Lundqvist under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Frölunda den 10 december 2020 i Jönköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0091

Huvuddomaren Sjöqvist förklarar även varför det tog så lång tid innan Lundqvist anmäldes.
– Vi kontaktar både domarchef och linjedomar-ansvarig och säger att den (situationen) vill vi diskutera. Vi är nära ett ändrat beslut redan då, men det är fler som man vill kontakta i en sån situation. Det är viktigt att det blir rätt beslut, det är inte bara jag som ska tycka, vi är fyra i domarteamet och sedan vill vi diskutera med fler personer om de också tycker vi har rätt i vår åsikt. I det här fallet är det ganska glasklart att vi har gjort en felbedömning på isen. Den åsikten linjerar med vad SHL står för. Det vi gör är att vi drar lärdom av situationen, säger han i intervjun med Sportbladet.

Det återstår nu att se hur många matcher Joel Lundqvist kan få, redan i morgon spelar Frölunda match mot Malmö. Förra SHL-säsongen var det ett liknande fall när Sam Lofquist, Linköping, knuffade till en domare och bestraffades då med fem matchers avstängning.

Se händelsen:

LÄS MER: Domarbasens svar efter Joel Lundqvists omtalade knuff – kan stängas av i efterhand: ”Det som avgör”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!