Domarbasens svar efter Joel Lundqvists omtalade knuff – kan stängas av i efterhand: "Det som avgör"

Domarbasens svar efter Joel Lundqvists omtalade knuff – kan stängas av i efterhand: ”Det som avgör”

Joel Lundqvist knuffade till en linjeman.
Men slapp bestraffning och nu svarar domarbasen Thomas Thorsbrink.
– För mig är det oerhört viktigt att domarnas integritet upprätthålls, säger han till SportExpressen.

Under torsdagskvällens matchen mellan HV71 och Frölunda hamnade Joel Lundqvist i en uppmärksamma situationen. Frölundas lagkapten knuffade till linjemannen Rickard Nilsson, vilket man tydligt kan se på bilder efter matchen.

Lundqvist-knuff

Men Lundqvist bestraffades inte över huvud taget, varken en tvåminutare eller ”match penalty”, som ska tillämpas vid fysisk kontrakt med en domare.

Joel Lundqvist, Frölunda
201210 Domare Mikael Sjöqvist pratar med Frölundas Joel Lundqvist under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Frölunda den 10 december 2020 i Jönköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0091

På fredagen fick domarbasen Thomas Thorsbrink ge sin syn på den omtalade knuffen.
– Man skulle kunna säga så här att vad gäller fysisk eller verbal kontakt mot våra domare ansvarar domarna själva för. Det är deras uppfattning som styr. Det är ingenting som situationsrummet, player safety eller jag lägger oss i. Det ska domarna själva ta på isen, eller i efterhand när de tittat på situationen, förklarar han för SportExpressen.

”Oerhört viktigt”

Thorsbrink är tydligt med att det är domarna på isen som avgör allt. Och de har tagit beslutet att inte gå vidare med en bestraffning i efterhand av Lundqvist.
– För mig är det oerhört viktigt att domarnas integritet upprätthålls. Men som jag sa, så är domarnas egen uppfattning av situationen det som avgör och det är ingenting som vi utanför lägger oss i. Då har de gjort bedömningen att inte gå vidare, säger domarchefen till kvällstidningen.

Joel Lundqvist, Frölunda
201201 Frölundas Joel Lundqvist gör en grimas under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Frölunda den 1 december 2020 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0022

Förra SHL-säsongen hade vi ett liknande fall när Sam Lofquist, Linköping, knuffade till en domare och bestraffades med fem matchers avstängning. Men ännu har inte någon anmälan kommit in till disciplinnämnden.

Ändå kan det bli aktuellt med en bestraffning i efterhand. För ett år sedan bestraffades Marcus Högström i efterhand efter ett slag mot Dennis Everberg.
– Alla inblandade kan titta i efterhand. Vi gillar generellt sätt inte när man ska behöva ta saker i efterhand, utan vill ha det på isen, men då har de väl vägt in alla saker. Deras upplevelse är viktig. Vi ser bara en kameravinkel. I de här fallen är det domarnas uppfattning som avgör, säger Thorsbrink i intervjun.
– Domarna har chansen att skicka in en anmälan även nu, men de har haft den chansen hela tiden, även direkt efter match, men har inte valt att göra det.

Se händelsen:

LÄS MER: När ”Pudding” bröt upp toadörren inför VM-matchen – och Pekka Lindmark hade rökpaus i full utrustning

Få våra nyhetsbrev!