Jätteattacken – stjärnan lämnar SHL och toksågar nu svensk hockey(!): ”Jag är ingen liten pojke”

Borna Rendulic lämnar Örebro.
Och han gör det med en jättesågning av SHL.

– Ja, alltså, jag gillar inte svensk hockey, säger han.

Det var mycket uppmärksamhet när Örebro inför förra säsongen värvade Borna Rendulic. Kroaten kom från den tyska ligan där han fullständigt vräkt in poäng, men dessförinnan under karriären hade han hunnit med att spela i bland annat NHL och KHL.

Lämnade plötsligt

Rendulic gjorde också braksuccé i Sverige och under grundserien blev han en forward som kände sig känd för sitt fruktade skott, och han var en stor bidragande orsak till att Örebro tog sig hela vägen till semifinal, där en femte och avgörande match skickade Örebro på semester. Rendulic hade ett år kvar på sitt kontrakt, men i veckan kom ett överraskande besked.

200924 Porträtt på Örebros Borna Rendulic inför ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och HV71 den 24 september 2020 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Rendulic och Örebro meddelade då att de brutit kontraktet mellan parterna, och kort därefter meddelades det att forwarden gjort klart med sin förra klubb i Tyskland, Adler Mannheim. Nu medger stjärnan att det skar sig ordentligt mellan honom och klubbledningen i Örebro, som enligt honom ska ha snackat skit om honom under våren.

– Om de tycker att mitt spel suger – säg det till mig! Jag är ingen liten pojke, jag tål kritik ansikte mot ansikte. Men jag blir besviken om det inte är raka rör. Jag har förstått att man i Sverige inte säger vad man tycker, att man helst undviker konflikter. Jag är inte sådan, jag säger ifrån om jag tycker att något är fel, och är beredd att ta rak kritik. Och jag vill verkligen att fansen i Örebro ska veta hur jag ser på vad som hände, säger han till Nerikes Allehanda, enligt Aftonbladet.

Stora kritiken

Rendulic passar dessutom, i samband med att han lämnar, på att totalsåga vissa aspekter av SHL, samtidigt som han är imponerad av nivån på spelet.

– Ja, alltså, jag gillar inte svensk hockey. Då pratar jag om bedömningar, hur reglerna tolkas. SHL är en väldigt bra liga, den bästa jag spelat i. Det finns så många unga killar med hur mycket talang som helst. Men jag gillar inte spelsättet, det är bara ”skate, skate, skate”. Allt handlar om att åka skridskor hela tiden, om hög press och backcheck. Spelarna har så mycket mer i sig, säger han.

200813 Örebros Hockeys Borna Rendulic under en träningsmatch mellan Örebro Hockey och Djurgårdens IF inför SHL den 13 augusti 2020 i Örebro Foto: Johan Bernström / Bildbyrån

Örebros sportchef Stefan Bengtzén är försiktig i kritiken mot stjärnan när det kommer till det utanför isen, men när det kommer till det spelmässiga håller han inte tillbaka – åtminstone kring hur han var till en början i Sverige.

– Jag är inte intresserad av någon pajkastning. Men vad det gäller det rent hockeymässiga så finns det anledning att ge några kommentarer. Vi var i det läget inte nöjda med hur Borna presterat, hans roll i laget, och det var vi tydliga med. Efter att vi tagit upp det så blev det också mycket bättre, och helt ärligt så var vi väldigt glada att han tycktes ha tagit till sig av kritiken, säger han.

LÄS MER: Ärkebusen Sean Averys stenhårda utspel – om tacklingen som hela NHL fördömer: ”Jag säger det direkt…”

Få våra nyhetsbrev!