Inge Hammarströms otroliga avslöjande om Peter Forsberg och Jaromir Jagr – som hade chockat hela NHL: ”Det är hårresande”

Tänk er Jaromir Jagr och Peter Forsberg sida vid sida på isen.
En riktigt våt dröm för många hockeyälskare runt om i världen.
Nu avslöjar Inge Hammarström hur nära det var att faktiskt hända.

För många är han känd som Börje Salmings parhäst när duon flyttade till Toronto Maple Leafs på 1970-talet och skrev svensk idrottshistoria. Men Inge Hammarström hade en så mycket mer framgångsrik hockeykarriär än så.

Inges fina karriär

Han representerade både Timrå och Brynäs i den svenska högstaserien och vann sammanlagt fyra SM-guld. Därefter tog han steget över Atlanten tillsammans med Salming och det blev spel i redan nämna Maple Leafs och St Louis Blues för Hammarström.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jaromir Jagr, NHL
090505 Ishockey, VM, träning, Tjeckien: Jaromir Jagr. © Bildbyrån – 85451

Efter spelarkarriären började Inge jobba som talangscout åt Philadelphia Flyers i 19 år och sedan Vancouver Canucks. Han lyckades hitta en rad löften som blev lyckade NHL-spelare men svenske legendaren fick aldrig vara med om att vinna Stanley Cup tyvärr.

Forsberg & Jagr

Inge Hammarström var även med om den dagen Flyers genomförde en av tidernas mest uppmärksammade trejder, när man bytte bort Peter Forsberg för Erik Lindros.
– Jag och en fransk-kanadensisk scout stod på knä framför Flyers ägare Ed Snider och bad honom att inte göra den trejden. Jag hade inte bytt bara Peter mot Eric. Men vi bytte bort fem spelare. Det var helt ofattbart. Det var hårresande, berättar Inge i en intervju med Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, NHL
990128 Colorado: Peter Forsberg © Bildbyrån – 50047

Hammarström hade ett skarpt öga för talang på isen och var tidigt inne på den tjeckiske ikonen Jaromir Jagr.
– Jag kämpade så jäkla hårt för att vi skulle ta Jagr, men de ville ha en tuff kanadensare. Jag sa: ”Jagr är helt överlägsen!”. Ingen är i närheten av Jagr. Men Flyers valde Ricci, som var skaplig och vann Stanley Cup med Foppa i Colorado. Men Ricci var ingen Jagr. Jag kämpade också hårt för att vi skulle ta Sergej Gontjar (som gjorde över 1 000 NHL-matcher och vann Stanley Cup), berättar han i intervjun.

Tänk om svenske scouten hade lyckat para ihop självaste Forsberg med självaste Jagr och därmed skapat en av NHL:s mest fruktade duo någonsin. Båda två rankas var för sig bland de allra bästa NHL-spelarna i modern tid och det hade varit en våt dröm för många att få se båda två som lagkamrater.
– Ja, vi borde haft dem. Och då hade vi garanterat vunnit Stanley Cup. Jag hade många fina år som scout, men sånt här gjorde resans gång lite jobbig också. Jag fick höra att Flyers behövde Lindros för att kunna bygga en ny arena. Men om vi haft Jagr och Forsberg hade det nog kommit folk också. Dessutom hade Flyers utsålt varenda match sedan 1967 redan innan det där, säger Inge Hammarström till kvällstidningen.

Hade du velat se Foppa och Jagr i samma lag? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Mats Sundin tar ut sin absoluta drömfemma av NHL-svenskar genom tiderna – och en nuvarande spelare lyckas ta plats

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev