Ikonen Håkan Loobs utspel – toksågar nu förslaget som skulle förändra hela SHL: ”Jag är helt emot det”

Ikonen Håkan Loobs utspel – toksågar nu förslaget som skulle förändra hela SHL: ”Jag är helt emot det”

Många vill se en utökning av lagen i SHL.
Men inte Håkan Loob.
– Jag är helt emot det, säger han till SVT.

SHL är bara en vecka bort men diskussionerna om en gigantisk förändring i ligan är under pågående. Det har länge pratats om en eventuell utökning av lagen i ligan, och en process har inletts för att utvärdera det hela, och så småningom göra den högsta serien i Sverige större.

Sågar förslaget

Just nu finns en rad anrika och historiskt framgångsrika klubbar i Hockeyallsvenskan. Föreningar som Djurgården, Björklöven, Brynäs och AIK har alla lyfts som klubbar som hör hemma i den högsta serien, och ett utökande av serien skulle göra det möjligt för fler lag att få chansen i högsta serien.

230323 Brynäs Samuel Johannesson deppar efter match fem i kvalet till SHL mellan Brynäs och Malmö Redhawks den 23 mars 2023 i Gävle. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Men det är inte alla som håller med om att ett utökande skulle vara bra. Ikonen Håkan Loob, numera expert i SVT, går helt emot förslaget.

– Som det ser ut just nu är 14 lag väldigt bra. Tidigare var jag inne på att vi inte skulle gå upp till 14, utan behålla 12. Det för att upprätthålla en god kvalité då vi har många spelare som lämnar landet för spel i NHL, AHL och andra länder i Europa, säger Loob till SVT.

Han fortsätter:

– Många pratar om en utökning. Det skulle jag inte rekommendera. Personligen är jag helt emot det.

LÄS MER: Jättekritiken mot svenske KHL-stjärnan – sågas enormt efter krigsförklaringen(!): ”Det är obehagligt”

“Blir för utvattnat”

Håkan Loob är rädd att ett utökande av ligan skulle tumma för mycket på kvalitén av ligan.

– Jag tror att det blir för urvattnat. Jag förstår att man vill ha hockey på många ställen i det avlånga Sverige. Men det handlar också om kvalitet. Det är den högsta ligan och vi ska vara konkurrenskraftiga i hela världen. Jag önskar inget annat än att kvaliteten blir så att vi kan kalla oss den näst bästa ligan i hela världen, säger han.

211211 Håkan Loob inför ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Leksand den 11 december 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

SHL gör även en utredning om att eventuellt ändra på sättet lag åker ur – och går upp i – ligan. Håkan Loob ser en potentiell förändring på den fronten, där det i dagsläget är ett lag som går upp från Hockeyallsvenskan varje säsong.

– Man hade ju kvalserien förut som många tyckte var väldigt intressant. Svårigheten med det var att vissa lag kanske inte hade något att spela för redan efter tre omgångar. Hur stor sportslig rättvisa finns det då? I dag vet man att ett av lagen från SHL åker ur och ett från hockeyallsvenskan går upp. Jag tycker att man ska blanda in två lag, lag 13 och 14 i SHL, men då ska båda ha chansen att kvala mot lag 1 och 2 i allsvenskan i bäst av sju matcher, säger han.

LÄS MER: Modos helsköna svar efter klubbikonens tydliga sågning inför SHL-återkomsten: ”Han har ju aldrig…”